ПРОМИС – Програм за изврсне пројекте младих истраживача

На свечаности поводом обележавања 100 дана рада Фонда за науку Републике Србије в.д. директора др Милица Ђурић-Јовичић присутнима је представила резултате досадашњег рада. Баш данас, на 100 дана рада Фонда, свечано је отворен први позив за истраживачке пројекте који ће се финансирати у оквиру Фонда за науку.

Први Програм који финасира Фонд за науку Републике Србије је Програм за изврсне пројекте младих истраживача – (ПРОМИС). Програм има за циљ да пружи подршку идејама из свих области науке и укључивање младих научника у научноистраживачки рад. Кроз оспособљавање младих доктора наука за руковођење и конкурисање за пројекте на националном и међународном нивоу, у оквиру овог Програма радиће се и на јачању професионалних капацитета у раној фази њихове каријере.

Сходно томе, пројекте које у оквиру овог Програма подржава Фонд за науку Републике Србије, искључиво ће водити млади доктори наука. Они ће имати прилику да сами формирају своје тимове, са којим могу да конкуришу за двогодишње пројекте, са буџетом до 200.000 ЕУР по пројекту. Средства су намењана свим областима науке, а конкурс за пројекте младих истраживача ће бити отворен до 02.09.2019. године. За све прихваћене пројекте планирана је двостепена медјународна рецензија, према моделу који примењује Хоризон програм.
Програм је прављен по угледу на европски ЕРЦ грант и друге фондове у ЕУ и САД који имају посебно дизајниране програме за подршку изврсним младим људима у раној фази каријере.

Позив и информације у вези са условима, припремом и пријавом пројеката у оквиру овог Програма можете наћи на линку: http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2019/06/promis/ .

Поред овог Програма ПРОМИС, Фонд за науку Републике Србије најављује и Програм сарадње са српском научном дијаспором, као и Програм развоја из области Вештачке интелигенције, чија ће реализација такође почети током 2019. године.