Два нова програма и повећање буџета за ПРОМИС

Данас смо у новим просторијама Фонда за науку свечано отворили два нова Програма: Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције и Програм сарадње српске науке са дијаспором.

Догађају су присуствовали Председница Владе са члановима свог кабинета, министар Шарчевић са колегама из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници Светске Банке, Делегације ЕУ у Србији, привреде, научне заједнице, као и чланови Управног одбора и Научног савета Фонда за науку са сарадницима Фонда.

На овом догађају, Председница Владе је свечано објавила да је буџет ПРОМИС-а повећан за 3.000.000 еура односно да сада износи 9.000.000 еура, што значи да ћемо моћи да подржимо 50% више пројеката.

У складу са новим буџетом, програмски одбор у другом степену евалуације ће бити организован у новом термину који ћемо ускоро објавити, као и целокупну временску линију када је у питању ПРОМИС.

Наш гост из привреде, Небојша Бјелотомић, истакао је значај оваквих програма за развој, не само науке него и привреде, а као члан радне групе за израду стратегије за вештачку интелигенцију, објавио је да је рад на стратегији завршен и да она данас улази у поступак и у јавну расправу пре званичног усвајања.