Ускоро нови програми Фонда за науку РС

Након оснивања у марту ове године, Фонд за науку Републике Србије је већ у јуну расписао први пилот програм за финансирање научно-истраживачких пројеката којима ће руководити млади доктори наука, а до краја новембра планира се и расписивање Програма сарадње српске науке са дијаспором и Програма за развој пројеката у области вештачке интелигенције.

Нова прилика за истраживаче у Србији је расписивање Програма сарадње српске науке са дијаспором који ће омогућити научно-истраживачким организацијама развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре и подршку заједничким активностима. Програм ће се реализовати у форми ваучера у вредности до 10.000 евра, за једногодишњи период трајања пројекта. Позив се отвара крајем новембра и трајаће до утрошка средстава. За средства могу да конкуришу истраживачи запослени у акредитованим научно-истраживачким организацијама, самостално или у тиму. Буџет овог Програма износи 800.000 евра.

Други програм, који ће такође бити отворен до краја новембра, има за циљ подршку развоју научно-истраживачког рада из области вештачке интелигенције. Вештачка интелигенција је област која ће у наредним годинама у целом свету донети крупне промене у свакодневном животу, раду и пословању. Из овог разлога Влада Републике Србије је почела и са израдом Стратегије за развој вештачке интелигенције, а Фонд за науку ће до краја новембра расписати посебан Програм за развој пројеката из вештачке интелигенције, чији је укупан буџет 2.400.000 евра. Максималан буџет за финансирање једног Пројекта је 200.000 евра, а пројекти трају до две године.

Фонд за науку Републике Србије започео је и припрему трогодишњег програма Идеје, чије се отварање планира почетком 2020.

На Програм за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС) пријавило се 585 научних тимова. Тренутно је у току први степен евалуације, а потом следи други степен који између осталог подразумева и представљање пројеката пред Програмским одбором.

Иницијално је планирано да се за овај програм издвоји 6 милиона евра, до 200.000 евра по пројекту. Због великог интересовања Влада Републике Србије разматра повећање буџета овог програма, како би се обухватио већи број пројеката, након чега ће бити организован други степен евалуације.

Сви они чији се предлози пројеката за ПРОМИС не буду квалификовали за финансирање, имаће ускоро прилику да конкуришу са побољшаним пријавама пројеката, у оквиру позива за Програм Идеје, чији је ПРОМИС био пилот програм.