Предавање: „Society 5.0 to better shape our aging society“

Амбасадa Јапана у Републици Србији и Фонд за науку Републике Србије угостиће професорку емеритус Jуко Хараjама са Универзитета Тохоку из Јапана у петак, 28.фебруара, у просторијама Фонда за науку Републике Србије. Професорка Харајама одржаће предавање на тему „Society 5.0 to better shape our aging society“.

Циљ предавања је представљање концепта Society 5.0 – супер паметно друштво које треба да омогући решавање различитих друштвених изазова укључивањем нових технологија (Интернет ствари/IoT, вештачка интелигенција/AI, Big Data, роботика) у сваку индустрију и друштвени живот. Society 5.0 је део стратешког програма Владе Јапана, предложен у петом Основном плану за науку и технологију, као визија будућег друштва и напретка.

Проф. Хараjама је стекла велико искуство као извршни члан Савета за науку и технологију, кабинета у Јапану и заменик директора Управе за науку, технологију и иновације у Организацији за економску сарадњу и развој. Дугогодишња успешна образовна активност, постигнути резултати и међународна репутација чине професорку Хараjама изузетним саговорником на тему „Друштва 5.0“.

Догађају ће присуствовати високи представници Владе Републике Србије, као и представници индустрије и академске заједнице Републике Србије.