Проф. др Ненад Филиповић постављен за новог в.д. директора Фонда за науку

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу и редовни професор Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, именован је за новог в.д. директора Фонда за науку Републике Србије.

„Именовање на позицију директора Фонда за науку за мене представља један нови изазов где ћу покушати да побољшам позицију наших истраживача у целој Србији у односу на Европу и свет, да повећам видљивост наших истраживања и примене у свакодневном животу као и ван простора наше земље“, истакао је проф. др Филиповић.

Филиповић истиче и то да Фонд за науку треба да постане главни мотор покретања истраживања у целој Србији, али и сарадње са осталим врхунским истраживачима у свету, да омогући ближу сарадњу науке и привреде, да повећа своју видљивост код осталих међународних фондова за науку и да постане доминантан извор финансирања науке, не само у Србији, него у целом региону.

Проф. др Филиповић је препознат као водећи стручњак у области примењене механике, биоинжењеринга и информатичких технологија, са значајним научним и истраживачким достигнућима на међународном нивоу. Тренутно има највише вођених међународних научних пројеката у целом региону.

Проф. др Филиповић је аутор више од 200 радова у међународним часописима, 5 монографија, 41 поглавља у монографијама, и представио је преко 100 радова на домаћим и међународним конференцијама. Његова истраживања значајно су допринела развоју софтверских решења на основу методе коначних елемената и дискретних метода, посебно у области биоинжењеринга. Он је један од главних аутора софтверског пакета ПАК и води формирање Центра за биоинжењеринг на Факултету инжењерских наука.

Проф. др Филиповић је такође провео значајно време на Харвард Универзитету у Бостону, где је између 2003. и 2012. године радио на пројектима из области биоинжењеринга.

Поред академских достигнућа, проф. др Филиповић активно је учествовао у међународној сарадњи, водећи бројне националне и међународне пројекте финансиране кроз програме FP7, Horizon2020, Horizon Europe, Erasmus+, CEI и SCOPES. Његова посвећеност науци и иновацијама препозната је и кроз бројне награде, укључујући признање „Капетан Миша Анастасијевић“ за подстицање развоја научно-истраживачке делатности у Републици Србији 2020. године.