Фонд за науку посетила делегација Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке

Фонд за науку Републике Србије је посетилa делегација Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке на челу са проректором проф. др Леи Тангом. Шангајски универзитет за медицину и здравствене науке је основан 1950. године и током шест деценија рада је стекао национално признање за унапређење јавног здравља и обуку изузетних медицинских професионалаца и особља. Овај универзитет даје велики допринос образовању висококвалификованог стручног кадра и унапређењу кинеског здравственог система.

В.д. директора Фонда за науку проф. др Ненад Филиповић је представио рад, програме и процедуре Фонда за науку, као и планове за јачање међународне сарадње у наредном периоду. Представници Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке упознали су присутне са радом и резултатима ове институције као и пројектима медицинских наука, биомедицинских наука и примени вештачке интелигенције у овим областима.

Представници две институције су разговарали о могућностима за сарадњу и развоју стратешких билатералних програма подршке заједничким пројектима српских и кинеских истраживача у области медицине и биомедицине.

Делегацију су испред Фонда за науку дочекали в.д. директора проф. др Ненад Филиповић, менаџерка Ана Стевановић-Здравев и стручна сарадница за програме и пројекте Наталија Гинић док су испред делегације Шангајског универзитета за медицину и здравствене науке били присутни проректор проф. др Леи Танг, представници Универзитета Лианг Џоу, Шумин Ђанг, Бинг Чен, Веншиа Ђанг и Венлонг Џао.

Шангајски универзитет за медицину и здравствене науке је прошлог петка отворио Иновациони центар за међународни трансфер технологија у биомедицини на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци који ће омогућити да опрема и технолошка решења која се користе и примењују у кинеским здравственим установaма, буду доступна и нашим истраживачима.