Фонд за науку на ЕУ недељи могућности

Делегација ЕУ у Србији и Влада Републике Србије организују другу по реду ЕУ недељу могућности са слоганом „Можеш и ти“ од 23. до 27. септембра 2024. године.

Првог дана ове манифестације, на штанду Фонда за науку представљени су програми Фонда за науку и могућности које Фонд нуди истраживачима. Своја искуства конкурисања и реализације пројеката у оквиру програма Фонда за науку са посетиоцима су поделили истраживачи др Симеон Минић, руководилац ПРОМИС 2023 пројекта Pep4Meat и др Софија Стефановић, руководитељка ПРИЗМА пројекта INFANO. Програми ПРОМИС 2023, намењен младим истраживачима и научницима у раној фази каријере, и програм ПРИЗМА, намењен свим областима науке, финансирају се из Буџета РС и ЕУ ИПА средстава.

Током једног од панела, стручна сарадница за програме и пројекте Наталија Гинић представила је резултате, програме и процедуре Фонда за науку РС и најавила нове програме ИДЕЈЕ 2024 и Дијаспора – грантови за посете научника из дијаспоре истраживачима у Србији који ће бити отворени у октобру ове године.

Током пет дана ЕУ недеље могућности биће одржано 70 информативних сесија и панела, а заинтересовани учесници ће моћи да се информишу о програмима, пројектима и фондовима ЕУ. Биће представљене и бројне могућности за предузетнике, привреднике, пољопривреднике, студенте, ученике, наставнике, иноваторе, институције, локалне самоуправе, медије, удружења грађана и друге организације.