Посете в.д. директора Фонда за науку Бањалуци и Загребу

В.д. директора Фонда за науку РС проф. др Ненад Филиповић је посетио Бањалуку и Загреб и том приликом разговарао са представницима институција које су задужене за област науке у Републици Српској и Републици Хрватској.

Приликом посете Бањaлуци, проф. др Филиповић се састао са министром за научнотехнолошки развој и високо образовање у Влади Републике Српске др Жељком Будимиром. На састанку се разговарало о реализацији заједничких позива који би укључивали научне посете и сарадњу истраживача из Србије и Републике Српске, као и заједничке научноистраживачке пројекте који би били усмерени на повезивање науке са иновацијама. Др Будимир је истакао да је Фонд за науку развио важне процедуре којим се обезбеђује високи ниво истраживања и да би подршка Фонда у развијању процедура евалуације пројеката била веома значајна за науку у Републици Српској. Такође, осим разговора о заједничким позивима, проф. др Филиповић и др Будимир су разговарали о могућностима истраживача из Републике Српске да конкуришу на јавне позиве Фонда за науку.

Проф. др Филиповић се у Загребу састао са директором Управе за науку и технологију Министарства науке, образовања и младих Републике Хрватске др Хрвојем Мештрићем и директором Хрватског фонда за науку проф. др Озреном Полашеком. На састанку се разговарало о могућностима развоја билатералних програма у области науке, док је Министарство науке, образовања и младих Републике Хрватске заинтересовано за учешће у пројектном предлогу планираном за пријаву на позив у оквиру HORIZON програма који припрема Фонд за науку РС као координатор конзорцијума.