Састанак са делегацијом Светске банке

Делегација Светске банке посетила је Фонд за науку Републике Србије. Овом приликом су представљене активности и план даљег развоја Фонда за науку, као и планови у вези са имплементацијом Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији – SAIGE.

Састанку су присуствовали в.д. директора Фонд за науку РС проф. др Ненад Филиповић, менаџерка за правне послове и финансије Фонда за науку Наталија Радошевић,  менаџерка за финансије, компетитивност и инвестиције Светске банке за Европу и Централну Азију Марта Лицети, представници Светске банке Маја Анђелковић, Јован Миљковић, Винод Гоел и представница ПИУ SAIGE тима Ивана Јовановић.

На састанку је истакнуто да се у наредним месецима очекује завршетак процедуре потписивања споразума о проширењу пројекта SAIGE, као и испуњење формално-правних услова за покретање новог програма Фонда за науку који ће бити намењен подршци пројектима у области развоја вештачке интелигенције и за које ће бити обезбеђено додатних 8,4 милиона евра. Представници Светске банке и Фонда за науку су разговарали и о увођењу новог оквира за управљање етичким и другим ризицима у вези са вештачком интелигенцијом који ће помоћи у адресирању кључних изазова у овој области.

В. д. директора Фонда за науку РС проф. др Ненад Филиповић је представио рад Фонда за науку и план развоја у наредном периоду. Проф. др Филиповић је навео да је у плану даљи развој билатералних и мултилатералних сарадњи кроз програме сарадње, са фокусом на фондове из окружења, ЕУ и Кином. Истакао је да је планирана потпуна дигитализација свих процеса – интеграција портала и развој нових функционалности платформе које ће пратити потребе научне заједнице и специфичности различитих програма. У фокусу активности Фонда за науку у наредном периоду је и подршка младим талентима кроз њихово мапирање и идентификацију у области ВИ и биотехнологија не само у Републици Србији него у целом региону и развој плана за изградњу интегрисаног екосистема талената који усклађује вештине младих истраживача са захтевима тржишта рада, фокусирајући се на транзицију између академске заједнице и индустрије. То ће бити остварено кроз нове позиве за Horizon Europe програм.

Светска банка је досад кроз „Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији – SAIGE” издвојила 43 милиона евра за подршку научницима, истраживачима, иноваторима и предузетницима у Србији, од чега је 22,5 милиона евра издвојено за програме Фонда за науку Републике Србије.

Настављамо да заједно доприносимо унапређењу и јачању науке у нашој земљи.