Фонд за науку отвара 2 нова програма за научнике са укупним буџетом од 24,8 милиона евра

Фонд за науку Републике Србије је на свечаном догађају у Дому омладине најавио отварање два нова програма за пријаву научноистраживачких пројеката – програм ИДЕЈЕ 2024 са укупним буџетом од 24 милиона евра и Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за посете научника из дијаспоре истраживачима у Србији са буџетом од 800.000 евра.

Програм ИДЕЈЕ 2024 је намењен свим истраживачима и финансираће пројекте из свих области науке кроз шест потпрограма: природне науке и математика, техничко-технолошке науке, биотехничке науке, биомедицинске науке, вештачка интелигенција и друштвене и хуманистичке науке. Програм се финансира из буџета Републике Србије и кредита Светске банке кроз Пројекат акцелерације, иновација и раста предузетништва у Србији (пројекат SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација), Светске банке и Европске уније. Други програм који Фонд за науку отвара је и нови програм подршке сарадњи са дијаспором намењен финансирању посета истраживача из дијаспоре научницима у Србији. Програм се финансира средствима Светске банке кроз пројекат SAIGE.

Проф. др Ненад Филиповић, в. д. директора Фонда за науку је истакао да је отварање два нова програма потврда континуитета рада Фонда за науку и улагања у научноистраживачки рад, опрему, путовања, научне резултате.

„Заједно са два нова програма, можемо са поносом да кажемо да је Фонд за науку кроз 13 програма обезбедио више од 100 милиона евра за научна истраживања. Кроз нове ИДЕЈЕ 2024 желимо да подржимо још више изврсних пројеката наших научника, њихове будуће успехе и резултате, попут оних које су већ постигли истраживачи на првом програму ИДЕЈЕ. Кроз нови програм дијаспоре желимо да ојачамо сарадњу наших сјајних научника из дијаспоре са истраживачима у Србији кроз размену знања, вештина, искустава, као и рад на заједничким пројектима “, подвукао је проф. др Филиповић.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић навела је да од новог програма ИДЕЈЕ можемо да очекујемо фантастичне, храбре идеје наших научника и потенцијално велика научна открића једног дана.

“У овај програм ћемо уложити 24 милиона евра и заиста очекујемо решења која ће можда бити битна не само за нашу земљу, него ће направити продоре и на глобалном нивоу. Са друге стране, свака земља је јака онолико колико њена заједница сарађује и јако је битно да сарађујемо са нашим научницима који граде успешне каријере ван Србије и зато се отвара нови програм Дијаспора у који ћемо уложити 800.000 евра. Кроз овај програм омогућавамо да наши научници из читавог света долазе у Србију и да градимо са њима много снажније везе јер они су наша невероватна снага. Имамо заиста фантастичне научнике у читавом свету и на неки начин морамо да их вежемо за Србију. Они су и те како вољни да нам помогну и да раде заједно са нама. Унапред честитам свим добитницима ових програма и настављамо да улажемо у науку“, рекла је др Беговић.

Амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији Еманеуле Жиофре нагласио је да су два нова програма важан подстицај за научнике у Србији.

„Желимо да помогнемо развој научног и иновационог сектора у Србији. Са нашим доприносом од 31,5 милиона евра кроз Пројекат SAIGE, не само да подржавамо изградњу капацитета Фонда за науку, већ и додељујемо грантове најуспешнијим истраживачима. Такође, заједно са Светском банком, доприносимо реформама двадесет најистакнутијих института за истраживање и развој у јавном сектору. Честитам Влади Србије на њеним напорима. Редовним финансирањем различитих националних програма и пројеката – попут ова два која се отварају – Влада омогућава научницима да раде свој посао и, на крају, потенцијално створе још више радних места у Србији, и да се приближе економији, која се заснива на знању и науци. Дакле, подржавамо научнике појединачно, али помажемо и јачање научних организација као институција. Ти људи и организације ће помоћи да Србија корача даље ка будућности. Истинској европској будућности“, напоменуо је Жиофре.

Директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара је напоменуо да Србија са висококвалификованом радном снагом и предузетничким духом има јединствену прилику као “nearshoring” дестинација, односно држава која је атрактивна иностраним компанијама из Европе који желе да ангажују њене стручњаке. Према његовим речима, да би се искористила ова прилика потребни су значајни научни и капацитети за комерцијализацију, као и међународне мреже.

“У наредном периоду биће важно да се не губи замах и да се настави боље повезивање истраживачких напора са практичном применом, повећање улагања у истраживање и иновације, као и подстицање учешћа приватног сектора, чиме се повећава продуктивност и конкурентност српске економије. Знам да министарка Беговић и Влада Србије деле ове приоритете и радујемо се наставку нашег партнерства са Србијом на овој агенди”, закључио је Понтара.