Јачање сарадње са Кином: Фонд за науку у Пекингу на састанцима са водећим научним институцијама

Фонд за науку Републике Србије био је део делегације међународне организације Science Europe која је боравила у дводневној посети Пекингу 11. и 12. октобра, у оквиру које су одржани значајни састанци, панели и дискусије са представницима водећих институција за финансирање науке и научноистраживачких организација у Кини. Посету су заједно организовали Science Europe и Национална фондација за природне науке Кине (NSFC), водећа институција за подршку основним истраживањима у Кини која са буџетом од 7,3 милијарди евра годишње финансира више од 60.000 пројеката.

Проф. др Ненад Филиповић се током посете састао са директором NSFC, проф. др Доу Шанкангом, с којим је разговарао о сарадњи Србије и Kине, као и о иницијативи за отварање заједничког позива за финансирање научних пројеката у 2025. години.

Проф. Филиповић је такође учествовао на панелу под називом „Перспективе за унапређење каријера истраживача”, где су дискутоване теме попут унапређења истраживачких система, подршке женама истраживачима, каријера у истраживању и примене увида из различитих сектора. Такође је одржао и предавање на тему „Размена података и валидација алгоритама вештачке интелигенције”.

Другог дана посете, делегација Science Europe је обишла престижни Tsinghua Универзитет, који је на Шангајској листи рангиран на 22. месту као најбољи од свих универзитета у Кини. Tsinghua је познат по врхунским истраживањима и иновацијама, нарочито у областима технологије, инжењеринга и вештачке интелигенције. Проф. др Филиповић се састао са председником Универзитета и чланом Кинеске академије наука проф. Ли Лумингом, са којим је разговарао о потенцијалу за отварање заједничких програма и сарадњи између две институције.

Проф. др Филиповић је у Пекингу учествовао и на конференцији „International Forum on Gathering Wisdom of Scientific and Technological Innovationи на састанку директора „ZGC Global High-Level Think Thank Alliance“, међународне алијансе која окупља водеће истраживачке институте, универзитете и технолошке компаније с циљем подстицања глобалне сарадње у области науке и технологија. У оквиру догађаја проф. др Филиповић је разговарао о позицији Фонда за науку Србије у овој алијанси и могућностима за будућу сарадњу. Током конференције, одржао је и предавање под називом „Систем подршке доношењу одлука за срчану инсуфијенцију, заснован на вештачкој интелигенцији“.

Проф. др Филиповић је такође посетио Harbin Institute of Technology и састао се са проф. Ву Лигангом, са којим је разговарао о сарадњи између Фонда за науку Србије и овог универзитета која би била усмерена на коришћење вештачке интелигенције у дигиталним технологијама. Harbin Institute of Technology je један од најпрестижнијих универзитета у Кини и рангиран је међу најбољим универзитетима у областима инжењеринга и технологије.

Посета Кини представља значајан корак у јачању међународне сарадње Србије у области науке и истраживања. Разговори са водећим кинеским научним институцијама, отворили су врата за будуће заједничке програме и пружили прилику за размену искустава и знања у домену основних истраживања, вештачке интелигенције и подршке развоју истраживачких каријера.