Програм ИДЕЈЕ 2024 – Отворен Јавни позив

Фонд за науку Републике Србије je отворио Јавни позив за пријаву предлога пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ 2024.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме. Програм омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, да оформе сопствене тимове и да сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима и привредом у Републици Србији и у свету.

Циљеви Програма јесу финансирање пројеката заснованих на изврсним идејама које у будућности могу да имају значајан утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини; јасно наведеноj мотивацији за истраживања у оквирима савремених трендова развоја науке у одговарајућим научним областима; развоју научних и практичних аспеката у области техничко-технолошких наука; развоју истраживања од стратешког значаја за пољопривреду, производњу хране и заштиту животне средине; развоју експерименталних, практичних и клиничких истраживања која треба да допринесу здрављу људи у Србији; истраживању тема које доприносе развоју у областима друштвених и хуманистичких наука у Србији; подизању нивоа науке у вештачкој интелигенцији, те  њеној примени; укључивању младих истраживача у научноистраживачки рад и јачање професионалних капацитета истраживача у оквиру истраживачких тимова.

Програм је намењен научницима и истраживачима који су запослени у акредитованим НИО у Републици Србији у својству Носиоца пројекта или Учесника пројекта. Број Учесника на једном пројекту Програма је најмање три, док максималан број чланова тима није одређен, укључујући и младе истраживаче.

Укупан буџет Програма ИДЕЈЕ 2024 је 24.000.000 евра. Програм се финансира из буџета Републике Србије и средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

Максималан буџет по пројекту износи 300.000 евра, док је трајање пројеката до 36 месеци.

Предлози пројеката се подносе у електронској форми путем портала Фонда за науку РС.

Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката је отворен 11.10.2024. године и трајаће до 31.1.2025. године, до 15 часова по средњоевропском времену.

Све информације у вези са Програмом, условима за пријаву на Јавни позив, као и конкурсном документацијом, можете погледати на страници Позиви.