ДИЈАСПОРА 2023 – За финансирање одобрено 11 пројеката

У оквиру Програма подршке сарадњи са српском научном дијаспором – Заједнички истраживачки пројекти (ДИЈАСПОРА 2023) Фонд за науку ће у наредне 2 године финансирати 11 пројеката на којима ће учествовати 134 истраживача из 27 научноистраживачких организација. Укупан буџет одобрених пројеката износи 2.200.000 евра.

Програм ДИЈАСПОРА 2023 се финансира средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог Програма немају унапред задате теме.

Циљеви Програма су: унапређење научне изврсности и релевантности истраживања у Србији успостављањем веза са истраживачима из српске дијаспоре користећи њихове компетенције и подршку кроз заједничке пројекте у земљи и иностранству, као и развој међународне сарадње, трансфер знања и технологија и укључивање научне дијаспоре у научноистраживачки рад и иновације у Републици Србији.

Очекивани резултати пројеката су нова научна сазнања, методологије, интелектуална својина, иновације, подстицање привлачења улагања у научни систем Републике Србије. Резултати се приказују кроз научне публикације и објављивање заједничких научних радова, патената, развој нових услуга, развоја и комерцијализације производа, трансфер технологија, интелектуалну својину, припреме и подношење заједничких предлога пројеката за конкурисање код иностраних фондова или других потенцијалних извора финансирања научноистраживачког рада.

На Јавни позив за Програм ДИЈАСПОРА 2023 је поднето 128 предлога пројеката. Након административне провере, коју је обављао Фонд за науку, у први степен евалуације је упућено 110 предлога пројеката који су евалуирани од стране иностраних независних рецензената. Евалуацију предлога пројеката у другом степену евалуације вршио је Програмски одбор који чини 5 иностраних стручњака.

Носиоци пројеката су научноистраживачке организације из Београда (7) и Новог Сада (4).

Од 11 пројеката који су одобрени за финансирање, жене руководе на 7 пројеката, док су мушкарци руководиоци 4 пројекта.

Руководиоци предлога пројеката ће путем мејла добити обавештење о резултатима другог степена евалуације.

Честитамо свим истраживачким тимовима и научноистраживачким организацијама чији су пројекти одобрени и захваљујемо се свим учесницима на уложеном труду и интересовању за Програм ДИЈАСПОРА 2023.

Коначна ранг листа пројеката који су одобрени за финансирање у оквиру Програма ДИЈАСПОРА 2023 налази се на следећем ЛИНКУ.