Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре – Отворен Јавни позив

Фонд за науку Републике Србије je отворио Јавни позив за пријаву предлога пројеката у оквиру Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима. Пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме.

Програм је намењен тимовима истраживача из Србије који желе да успоставе сарадњу са стручњацима из дијаспоре који се баве развојем и истраживањима. Пројектни тим чине Руководилац пројекта и чланови тима из Републике Србије, као и Партнер из дијаспоре.

Кроз успостављену сарадњу, дугорочно се очекује објављивање заједничких радова и патената, подршка развоју нових услуга, комерцијализација производа, трансфер технологија, припрема предлога заједничких пројеката за конкурисање код иностраних фондова и привлачење инвестиција у научноистраживачке организације у Србији кроз сарадњу између дијаспоре и локалних научника.

На Јавни позив за Програм сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре могу да конкуришу акредитоване НИО у Републици Србији.

Циљеви програма су: развој научне сарадње са дијаспором ради успостављања или унапређења научне сарадње, унапређење и размена знања, заједничког рада на научноистраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, ширење мреже и сарадње са дијаспором.

Укупан буџет Програма сарадње српске науке са дијаспором: Подршка за истраживачке посете научника из дијаспоре 800.000 евра. Буџет је обезбеђен средствима Светске банке кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији (Пројекат SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.

Максималан буџет по пројекту износи 20.000 евра, док је трајање пројеката до 12 месеци.

Предлози пројеката се подносе у електронској форми путем портала Фонда за науку РС.

Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката је отворен 9.10.2024. године и трајаће до 31.12.2024. године, до 12 часова по средњоевропском времену.

Све информације у вези са Програмом, условима за пријаву на Јавни позив, као и конкурсном документацијом, можете погледати на овом ЛИНКУ.