Отворен јавни позив за Специјални програм истраживања COVID-19

Фонд за науку Републике Србије отворио је Јавни позив за подношење предлога научноистраживачких пројеката у оквиру Специјалног програма истраживања COVID-19.

Програм има за циљ финансирање пројеката који ће допринети ефикасном научном одговору на COVID-19 пандемију изазвану SARS-CoV-2 вирусом и омогућити бољу спремност и реаговање друштва на ову пандемију.

Програм је инициран и припреман под околностима ванредног стања које је у Републици Србији проглашено поводом COVID – 19 пандемије. Имајући у виду значај укључивања научне заједницe, овај Програм има посебан стратешки значај за Републику Србију и њене грађане.

Програм је намењен истраживачима који су запослени у акредитованим НИО. Програм подржава примењена научна истраживања, креирање интердисциплинарних и мултидисциплинарних тимова и конзорцијумско подношење пројеката. Пројекти у оквиру овог Програма се подносе на унапред задате теме у оквиру три групације научних области:

  • (био)медицинске науке;
  • (био)медицинско инжењерство и информационе технологије;
  • економска, социолошка, психолошка истраживања и управљање сложеним системима.

Према трајању пројеката, Програмом су предвиђене три категорије пројеката:

  • краткорочни пројекти са препорученим трајањем до 12 месеци;
  • средњерочни пројекти са препорученим трајањем од 12 до 18 месеци;
  • изузетно, дугорочни пројекти са максималним трајањем до три године (36 месеци).

Укупан буџет Програма је 2.000.000 евра. Програм се финансира из зајма Светске банке кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE).

Највећи буџет појединачног пројекта је 200.000 евра.

Пријаве пројеката на овај јавни позив подносе се искључиво у електронској форми, најкасније 10.06.2020. године do 15 часова по средњоевропском времену, попуњавањем пројектне пријаве преко портала за еУправу Републике Србије: https://www.euprava.gov.rs.

Све информације о Програму и потребној конкурсној документацији можете наћи на следећем ЛИНКУ.

Упутство за припремање и пријаву пројекта се налази у конкурсној документацији, а такође га можете преузети на следећем ЛИНКУ.

Контакт адреса за све информације је covid19@fondzanauku.gov.rs.