Затворен позив за “Специјални програм истраживања COVID-19”

Јавни позив Фонда за науку за подношење предлога научноистраживачких пројеката у оквиру “Специјалног програма истраживања COVID-19” званично је затворен.

Oвај конкурс је привукао велику пажњу научне заједнице, која се брзо одазвала и конкурисала са чак 128 пројеката на којима укупно учествује 1194 истраживача. 

Програм је инициран и припреман под околностима ванредног стања које је у Републици Србији проглашено поводом COVID – 19 пандемије. Имајући у виду значај укључивања научне заједницe, овај Програм има посебан стратешки значај за Републику Србију и њене грађане.

Укупан буџет Програма је 2.000.000€. Програм се финансира из зајма Светске банке кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE).

Укупан буџет свих пристиглих предлога пројеката је 17,83М€. Hajмањи предложени буџет пројекта је 12.000€, а највећи 500.000€.

Предлози пројеката стигли су из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Косовске Митровице, Ниша, Суботице, Чачка, Новог Пазара, Лепосавића а у конзорцијумима осим акредитованих научноистраживачких организација из Србије учествују и инострани истраживачи и дијаспора из 20 земаља Европе, Америке, Азије и Аустралије. 

Из области биомедицине поднето је 60 пројеката, из биомедицинског инжењерства и информационих технологија – 21, из области економских, социолошких, психолошких истраживања и управљања сложеним системима – 44, а из осталих области – 3 пројекта.

У току је административна провера свих пристиглих предлога пројеката, након чега ће предлози који испуњавају услове програма бити упућени на евалуацију. О наредним корацима и резултатима евалуације Фонд за науку ће истраживаче обавештавати путем мејла, као и на званичном сајту и мрежама Фонда за науку.