Отворена изложба посвећена научним пројектима за развој вештачке интелигенције

Изложба посвећена научним пројектима из области вештачке интелигенције, коју је Фонд за науку Републике Србије организовао у сарадњи са Центром за промоцију науке, отворена је на Савском шеталишту на Београдској тврђави у петак, 9. октобра.

Кроз илустрације неких од наших најбољих илустратора, кроз креативни и маштовити спој уметности и науке, представљено је 12 научних пројеката које Фонд за науку Републике Србије финансира у оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције.

Ови комплексни пројекти представљени су кроз призму уметника. Приказани постери осликавају истраживања чији ће резултати имати примену у области екологије, заштите животне средине, индустрије, технологије, пољопривреде и комуникација. У наредне две године наши научници ће користити вештачку интелигенцију за развој софтверског система за пољопривреду, креирање аналитичких алата за уштеду електричне енергије, алгоритама за развијање дигиталног асистента, развој поузданијих блокчејн технологија, препоручивање мера за смањење штетности загађења штетности загађења ваздуха и друге корисне намене.

На oтварању изложбе руководиоци и чланови пројектних тимова су размењивали научна искуства, истовремено се трудећи да све присутне ближе упознају са циљевима, изазовима и очекиваним резултатима њихових истраживања из области вештачке интелигенције. Кроз ову изложбу представљени су пројекти, али и потенцијал научне заједнице када је реч о вештачкој интелигенцији која је већ присутна у нашим животима.

Све пројекте можете погледати на Калемегдану до 23. октобра 2020. године.