Изврсни пројекти младих истраживача из Србије – Публикација „ПРОМИС“ 2020-2022

Фонд за науку Републике Србије и Центар за промоцију науке за крај 2020. припремили су издање „ПРОМИС“, посвећено Програму за изврсне пројекте младих истраживача које ће у наредне две године финансирати Фонд за науку РС.

Издање садржи описе свих 59 пројеката финансираних у оквиру програма ПРОМИС, као и краће текстове о главним циљевима, очекиваним резултатима и методологији истраживања.

Оно што овом несвакидашњем издању даје посебан шарм јесте 59 оригиналних илустрација 19 илустратора из Србије и региона.

Од пројеката подржаних кроз ПРОМИС очекује се да ће имати утицаја на економију, производњу, индустрију и да ће истраживања која ће се спроводити бити од користи целокупном друштву – од заштите животне средине, очувања културних споменика, побољшања здравствене заштите и унапређења психијатријског лечења, преко креирања нових енергетских материјала, конзервације биљних ресурса, развијања прехрамбених производа, до анализе и преиспитивања сложених друштвених проблема и феномена.

Издање „ПРОМИС“ је штампано у ограниченом тиражу и намењено је, пре свега, истраживачким тимовима који су добили финансирање у оквиру овог програма и представницима медија у циљу промовисања науке, младих истраживача и очекиваних резултата овог пилот програма Фонда за науку Републике Србије. Почетком 2021. биће објављено електронско издање у отвореном приступу.

Уредник издања је Иван Умељић из Центра за промоцију науке. У наредном периоду представљаћемо вам пројекте, научне тимове, као и илустраторе који су визуелно представили сваки пројекат.