Конституисан Научни савет Фонда за науку РС у другом сазиву

Данас је у просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржана конститутивна седница Научног савета Фонда за науку Републике Србије у другом сазиву.

Седници су присуствовали проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, која је и отворила седницу, др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку РС и чланови Научног савета Фонда за науку РС у другом сазиву.

Након усвајања дневног реда и конституисања Научног савета, једногласно су изабрани председник и заменица председника Научног савета. За председника Научног савета изабран је академик Стеван Пилиповић, представник Српске академије науке и уметности, који је био председник и у првом сазиву Научног савета, док је за заменицу председника изабрана проф. др Љиљана Рогач Мијатовић, представница хуманистичких наука, са Факултета драмских уметности, Универзитета уметности у Београду.

Седницу је отворила проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, која је присутнима пожелила добродошлицу од стране Министарства, и представила бројне активности Министарства које су већ у току, а у циљу су унапређења науке, као и високог образовања и технолошког развоја у Србији.

Након уводне речи проф.  др Дукић Мијатовић, члановима Научног савета у новом сазиву  се обратила др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку РС, која је представила досадашње резултате Фонда као и планиране активности за предстојећи период.

Присутнима се обратио и академик Пилиповић, председник Научног савета, који је изнео искуства из претходног сазива, представио досадашњи начин и динамику рада Научног савета, и свим новим члановима пожелео добродошлицу у највише стручно тело Фонда за науку РС.

Чланови Научног савета у другом сазиву су: академик Стеван Пилиповић, Српска академија науке и уметности, проф. др Љиљана Рогач Мијатовић, Факултет драмских уметности, Универзитет уметности у Београду, др Мирослав Николић, Институт за мултидисциплинарна истраживања Универзитет у Београду, проф. др Милан Пантић, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, проф. др Ђорђе Вукелић, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду, др Душан Старчевић, професор емеритус, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду, проф. др. Владимир Ђукић, Медицински факултет, Универзитет у Београду, проф. др Снежана Пајовић, Медицински факултет, Универзитет у Нишу, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Агрономски факултет у Чачку, Универзитет у Крагујевцу, проф. др Александар Фиштеш, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду, др Мина Зиројевић, Институт за упоредно право у Београду, проф. др Милан Јовановић, Факултет политичких наука, Универзитет у Београду, проф. др Александар Растовић, Историјски институт Београд, Игор Богићевић, Seven Bridges Genomics, др. Дарко Ивановић, 2Д Софт. Научни савет је на конститутивној седници предложио и нове чланове Програмских одбора за припрему, анализу и праћење програма, како за активне програме тако и за нове позиве који ће бити отворени у 2021. години.