Наука у фокусу

Фонд за науку Републике Србије обележио је две године од отварања првог програма за финансирање научних пројеката.

Од оснивања, Фонд за науку је отворио пет програма и подржао истраживања из свих области науке. Фонд за науку тренутно финансира 177 научних пројеката са укупним буџетом од скоро 14 милиона евра. На пројектима учествује више од 800 истраживача из 75 научноистраживачких организација из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Чачка и Новог Пазара.

Од укупног буџета свих програма, у опрему је инвестирано 3,4 милиона евра, што представља директно улагање Фонда за науку у научноистраживачке организације у Србији.

Први пројекти су почели са реализацијом пре годину дана, али су научници за ово кратко време и поред отежаних услова изазваних пандемијом, вредно радили и објавили више десетина научних радова у међународним часописима.

„Кроз пројекте које Фонд за науку финансира уложено је у истраживаче, развој науке, савремену опрему која је омогућила нашим научницима да у корак са светом раде на важним истраживањима. Такође, публиковани су и први резултати пројеката што ће помоћи нашим научницима да постану видљивији у светској науци. Фонд за науку је истраживачима пружио прилику да раде на темама од великог научног, али и друштвеног значаја, и подигао је одговорност за резултате истраживања. Извештавање и праћење пројеката се одвија на кварталном нивоу, а постигнуте резултате пројеката ће на половини и на крају реализације пројеката оцењивати међународни стручњаци“, наглашава в.д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић Јовичић.

Како др Ђурић Јовичић истиче, у оквиру досадашњих програма, 26 пројеката обухвата и развој решења која ће имати директну примену у привреди.

Истраживачи развијају енергетски ефикасне и јефтиније батерије без литијума, сензоре за детекцију опасних гасова, еколошке биоциде за пољопривреду, колаборативне роботе, софтверске алате за уштеду енергије и друга корисна решења. На основу препознатог потенцијала, Фонд за науку припрема нови програм који ће поред осталог, обухватити директну сарадњу науке и привреде. Поред тога, у припреми је и посебан програм намењен друштвеним и хуманистичким наукама. Ови програми ће бити отворени у 2021. години“, наводи др Ђурић Јовичић.

На четири програма пројекти су већ увелико у реализацији, док су на програму ИДЕЈЕ пројекти у фази евалуације за коју је ангажовано више од 1000 иностраних стручњака из преко 60 земаља света. На програм ИДЕЈЕ научници су конкурисали са више од 900 предлога пројеката.

Програм ИДЕЈЕ је по свом обиму, буџету и критеријумима, највећи и најкомплекснији програм Фонда за науку. С обзиром на велику заинтересованост истраживача, у наредном периоду очекује се повећање буџета за Програм ИДЕЈЕ како би се подржало што више пројеката за финансирање. Захваљујући брзом развоју наше институције, великом одзиву научника на конкурсе Фонда, али и похвалама међународних стручњака када је у питању квалитет пројеката који су досад одобрени, поред буџетских средстава, обезбеђена су и финансијска средства Светске банке и Европске уније. Захваљујући томе, тренутно радимо на дефинисању вишегодишњег плана програма и јавних позива који ће донети нове прилике за наше научнике“ , закључује Ђурић Јовичић.