Српски научници развијају брже антигенске тестове и лек против COVID-19

Научници са Хемијског факултета Универзитета у Београду, у оквиру два пројекта Специјалног програма истраживања COVID-19 који финансира Фонд за науку Републике Србије, развијају решења која ће помоћи у борби против коронавируса.

Пројекат CAPSIDO развија  поузданији и бржи антигенски тест за детекцију COVID-19 под вођством дописне чланице САНУ Тање Ћирковић Величковић, редовне професорке на Хемијском факултету Универзитета у Београду. Пројекат SMART Repurposing има за циљ проналажење лека против COVID-19, а научни тим води акaдемик Радомир Саичић, редовни професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду.

У оквиру редовног праћења реализације проjeката, Фонд за науку Републике Србије је 10. септембра посетио ове истраживачке тимове и лабораторије у којима се спроводе истраживања.

Научни тим SMART Repurposing је један од 200 тимова у свету који ради на проналажењу лека против COVID-19. Овај тим је најпре кренуо у истраживање једињења која у људима могу да блокирају ензиме и протеине који су потребни за дупликацију коронавируса, како би затим могао да пређе на њихово компјутерско моделовање и симулацију, као и проналажење кандидата за лек. Финална тестирања ће бити спроведена у Пастеровом институту у Француској.

Истраживачи који раде на пројекту CAPSIDO развијају тест који ће бити осетљив на веома ниске концентрације коронавируса код оболелих. Циљ је развијање антигенских тестова који ће, за разлику од PCR тестова, детектовати протеине коронавируса, чак и када се овај вирус налази у јако ниској концентрацији. За потребе овог пројекта, купљена је и капитална опрема каква не постоји у земљи, нити у региону. У питању је масени спектрометар високе резолуције, инструмент врхунских перформанси који пружа велику количину информација по анализираном узорку.

Приликом надзорне посете др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку, истакла је значај ових пројеката и целокупног програма.

– Драго ми је да су научници набавили опрему као што је масени спектрометар и да је Хемијски факултет већ увео процедуре како би овај уређај био доступан за тестирања и другим истраживачима широм Србије, на начин како то организују научне институције широм света. Јако је важно да опрема која се набавља буде на располагању целој научној заједници. Јасно је да то представља додатан организациони задатак за институцију, као и одговорност, али такође доприноси научној сарадњи и ефикаснијем коришћењу ресурса. Надзорне посете су прилика да се упознамо са истраживачима и радом на пројектима. То је део редовних активности Фонда за науку, које имају за циљ праћење реализације пројеката. Надзорне посете су важне и због директног контакта са научницима и институцијама. Двосмерна комуникација помаже у разумевању потреба наше науке, а на тај начин можемо да сагледамо све што је неопходно нашој науци како би давала још боље и брже резултате – навела је др Ђурић Јовичић, додајући да је веома значајно што се наши научници, уз подршку Фонда за науку Републике Србије, тренутно баве питањима од великог значаја у борби против коронавируса.

– Фонд за науку у оквиру овог програма финансира укупно 14 пројеката који су међу 126 предлога пројеката били најбоље рангирани од стране међународних експерата који су оцењивали пројектe. Кроз ове пројекте уложено је у  истраживаче и у савремену опрему која је омогућила нашим научницима да иду у корак са светом и раде на решавању проблема које је изазвала пандемија коронавируса – закључила је др Ђурић Јовичић.