ПРОГРАМ ИДЕЈЕ: Завршен је први степен евалуације пројеката

Фонд за науку Републике Србије обавештава руководиоце и чланове пројектних тимова који су конкурисали на Програм ИДЕЈЕ да је званично завршен први степен евалуације предлога пројеката.

На Програм ИДЕЈЕ конкурисало је 9.096 истраживача из 206 научних институција са 917 предлога пројеката. Након административне провере предлога пројеката у први степен евалуације упућено је 789 предлога пројеката.

Сваки предлог пројекта оцењивали су независни инострани рецензенти према критеријумима изврсности, утицаја и реализације. У складу са Актом о циљевима, начину реализације и условима финансирања пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ, формирана је прелиминарна ранг листа пројеката који се позивају у други степен евалуације. Прелиминарна ранг листа укључује највише рангиране пројекте према броју поена остварених током првог степена евалуације, чији се буџети, кумулативно, налазе у оквиру двоструког износа расположивог буџета Програма ИДЕЈЕ.

На прелиминарној ранг листи пројеката који се упућују у други степен евалуације налази се 223 предлога пројекта, чији је просечан број поена 84 или више: 89 предлога пројеката из области природних наука, 49 из техничко-технолошких наука, 38 из (био)медицинских наука и 47 из друштвених и хуманистичких наука.

Укупан буџет програма износи 30 милиона евра.

Руководиоци предложених пројеката ће у току дана путем мејла добити обавештење о резултатима првог степена евалуације.

Други степен евалуације предлога пројеката ће вршити Програмски одбор за евалуацију који чине четири експертска панела, у сваком по пет стручњака: (1) Панел за природне науке; (2) Панел за техничко-технолошке науке; (3) Панел за (био)медицинске науке и (4) Панел за друштвене и хуманистичке науке.

Усмено представљање предлога пројеката који су позвани у други степен евалуације, планирано је од 01. до 18. новембра, а руководиоци предлога пројеката ће у наредним данима путем мејла бити обавештени о распореду презентација.

Организација другог степена евалуације ће бити пажљиво усклађена са епидемиолошким условима и мерама.

Завршетак другог степена евалуације планиран је за крај новембра 2021. године. Почетак реализације пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ очекује се у децембру 2021. године.

Захваљујемо се свим учесницима на исказаном интересовању и труду.

Подсећамо све истраживаче да Фонд за науку до краја 2021. године планира отварање два нова јавна позива за подношења предлога научноистраживачких пројеката.