ПРОМИС: Развој младих истраживача и размена искустава значајних за припрему нових програма

Фонд за науку Републике Србије организовао је у Палати Србије радни састанак са руководиоцима 59 ПРОМИС пројеката.

ПРОМИС је пилот програм Фонда за науку намењен изврсним пројектима младих истраживача који кроз своје двогодишње пројекте реализују важна научна истраживања из свих области науке.

Имајући у виду да се програм завршава у трећем кварталу 2022. године, представници Фонда за науку и Министарства просвете, науке и технолошког развоја су желели да се упознају са искуствима, изазовима и даљим амбицијама ових перспективних тимова. Руководиоци су овом приликом истакли значај подршке коју су добили у оквиру ПРОМИС програма Фонда за науку.

Искуства руководиоца ПРОМИС пројеката ће бити разматрана и за припрему нових програма Фонда за науку који ће бити отворени током пролећа 2022. године.

Састанку су присуствовале в.д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић Јовичић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић и помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја задужена за науку, др Марина Соковић. 

На ПРОМИС пројектима је ангажовано 320 истраживача из 51 научно-истраживачке организације. Укупан буџет програма је 8,9 милиона евра, а средства за реализацију пројеката су инвестирана у истраживачки рад, опрему, потрошни материјал, публикације и међународну сарадњу.

Пројекти се тренутно налазе у завршној фази реализације, након чега ће резултати 59 ПРОМИС пројеката бити представљени целокупној научној заједници и широј јавности.