Наука је свуда око нас – Фонд за науку Републике Србије обележава трећи рођендан

У просторијама Југословенске кинотеке данас је свечано обележено три године од оснивања Фонда за науку Републике Србије. Свечаности су присуствовали први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, представник Српске православне цркве викарни епископ хвостански Јустин, представници Српске академије наука и уметности, ректори универзитета, декани и директори научно-истраживачких организација, представници Фонда за науку Републике Србије, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а видео поруком се присутнима обратио и председник међународне асоцијације Science Europe, др Марк Шилц.

Током ове три године отворено је пет програма намењених финансирању научних и истраживачких пројектата који доприносе друштвеном, технолошком, културном и економском развоју Републике Србије.

Фонд за науку РС је млада институција која се развијала брзо, развијајући програме и процедуре на примерима добрих пракси и искустава иностраних фондова. Посебна пажња посвећена је развоју независних и непристрасних процедура за евалуацију предлога пројеката на којима учествује више од 1300 иностраних стручњака из преко 60 земаља света.

Фонд за науку примењује високе критеријуме у процесу селекције пројеката, а од подржаних пројеката се очекује научна изврсност и конкурентност на међународном нивоу.

Током три године, Фонд за науку РС је обезбедио средства за пет истраживачких програма: Програм за изврсне пројекте младих истраживача – ПРОМИС, Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције, Специјални програм истраживања COVID-19, Програм ИДЕЈЕ и Програм сарадње српске науке са дијаспором.

Кроз јавне позиве Фонда за науку у оквиру ових пет програма одобрено је 282 научна пројекта, на којима учествује 1737 истраживача. За финансирање свих ових пројеката обезбеђено је 43,9 милиона евра која су инвестирана у рад истраживача, опрему, материјале, публикације, међународну сарадњу и научноистраживачке организације.

Развој независне институције која је подигнута по међународним стандардима био је могућ захваљујући подршци Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Обезбеђивање амбијента и механизама за улагање у развој науке од стране државе представља велики корак ка постизању заједничког циља: друштва заснованог на знању. Од самог оснивања институције, велику подршку у развоју Фонда за науку пружала је и Светска банка, као и Делегација Европске Уније у Србији.

На данашњи дан Фонд за науку Републике Србије отвара још један програм, под називом ИДЕНТИТЕТИ. У питању је први програм за финансирање научно-истраживачких пројеката из области друштвених и хуманистичких наука. За овај програм је обезбеђено 2 милиона евра, чиме се научној заједници омогућава да се бави истраживањима која су један од главних стубова нашег друштва. Више о програму можете прочитати на следећем ЛИНКУ.

Осим Програма ИДЕНТИТЕТИ, Фонд за науку Републике Србије ће отворити Зелени програм сарадње науке и привреде који ће за циљ имати смањење загађења. Такође, у току је рад на новим циклусима за програме ПРОМИС, ИДЕЈЕ и нови Програм сарадње са српском научном дијаспором.

Србија има сјајне научнике који имају идеје и знања и који са својим тимовима имају потенцијал да померају границе науке. Наука је свуда око нас, она побољшава наше животе и зато је неопходно да је сви подржимо и применимо њене резултате.