Фонд за науку Републике Србије на Међународном сајму технике и техничких достигнућа

Данас је отворен 64. Међународни сајам технике и техничких иновација који ове године окупља излагаче у оквиру актуелних тема Четврте индустријске револуције, дигитализације, вештачке интелигенције, декарбонизације, циркуларне економије и других великих трендова у науци и индустрији.

Улагање у науку и подршка научним истраживањима која развијају иновативна решења за превазилажење проблема у свим сферама живота, представља један од приоритета Фонда за науку Републике Србије.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа је зато изврсна прилика да се представе резултати научноистраживачких пројеката које Фонд за науку финансира, а који ће имати веома значајан утицај на све области друштва. Фонд за науку већ три године континуирано подржава развој науке у нашој земљи, финансирајући различите научноистраживачке пројекте из свих научних области.

Када су у питању актуелне теме овогодишњег сајма, посебно се може издвојити Програм за развој пројеката из области вештачке интелигенције. Резултати пројеката у оквиру овог програма имаће практичну примену у областима здравства, привреде, енергетике, просвете, финансија, информационо-комуникационих технологија, фармације. Вештачка интелигенција ће постати једна од најзначајнијих истраживачких области чији резултати већ сада у великој мери мењају начин на који свет функционише.

Фонд за науку Републике Србије ове године излаже у хали 2 Београдског сајма, до 27. маја 2022. године.