Наука и индустрија 4.0

Данас је на Међународном сајму технике и техничких достигнућа штанд Фонда за науку Републике Србије посетио први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић. У разговору са министром Ружићем, в.д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић Јовичић је представила резултате Фонда и истакла значај који ће пројекти у оквиру 5 програма Фонда за науку имати у стварању резултата који ће допринети развоју индустрије 4.0

Од 282 пројеката, 70 пројеката је из области техничко-технолошких наука. У срцу многих техничко-технолошких пројеката су управо области индустрије 4.0 који су и тема овогодишњег сајма. Наши научници већ остварују значајне успехе у истраживачким областима које померају границе науке и начина на који посматрамо свет. Резултати ових истраживања ће омогућити побољшавање услова живота појединаца, али и читавог друштва.

Фонд за науку РС ускоро отвара Јавни позив за Зелени програм сарадње науке и привреде, који ће подржати примењена истраживања која за циљ имају смањење загађења, као и развој сарадње са нашом привредом. Поред тога, отвара се и Јавни позив за Програм ПРИЗМА који ће имати 6 потпрограма од којих су три техничко-технолошке науке, биотехнологије и вештачка интелигенција. Ови програми су у потпуности у складу са стратегијом Републике Србије, али и стратегијама ЕУ када је у питању дигитализација, смањење загађења и повећање квалитета живота.