Нове инвестиције у науку – потписан споразум између Европске уније и Светске банке

Председник Европског савета Шарл Мишел посетио је Београд у четвртак, 19. маја. Том приликом, господин Мишел, председник Републике Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, обишли су Научно-технолошки парк, где су присуствовали потписивању споразума о заједничком пројекту Европске уније и Светске банке, „Србија убрзава иновације и раст предузетништва“ (“Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship” – SAIGE).

Споразум су потписали амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре и представник Светске банке у Србији Душко Васиљевић, а догађају су присуствовали и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, в.д. директорка Научно-технолошког парка мр Гордана Даниловић-Грковић, директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац и в.д. директорка Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић-Јовичић.

Средства из пројекта SAIGE намењена су у највећем делу за програме Фонда за науку Републике Србије и Фонда за иновациону делатност, као и реформи науке и научно-истраживачких институција. Програми Фонда за науку тренутно пружају подршку у реализацији 282 пројекта кроз 5 различитих програма финансирања посвећених: изврсним пројектима младих истраживача; развоју пројеката у области вештачке интелигенције; сарадњи и размени знања између истраживача из Србије и дијаспоре; посебном истраживању КОВИД-19; и врхунским истраживањима из свих истраживачких области. Фонд за науку Републике Србије финансира пројекте од којих се очекују висок научно-истраживачки ниво, иновативни резултати, конкурентност на међународном нивоу и релевантност у односу на изазове друштва у целини.

Европска унија донира за овај пројекат износ од 41,5 милиона евра, док Светска банка обезбеђује кредитна средства у износу од додатних 43 милиона евра.

Улагање у креативне, иновативне и конкурентне научне пројекте у Србији најбољи су показатељ да је потенцијал нашег друштва препознат и вреднован на међународном нивоу. Фонд за науку Републике Србије је поносан на чињеницу да ће наставити да буде један од кључних носилаца подршке развоју науке, како би се резултати научних истраживања примењивали у свакодневном животу и тиме унапређивали квалитет живота на нивоу појединца, целокупног друштва, али и у светским оквирима.