Вече зелене науке – Oтварањe два нова програма Фонда за науку РС

Данас смо се у Ботаничкој башти, сакривени од високих температура и окружени зеленилом, окупили поводом отварања два нова програма Фонда за науку Републике Србије кроз које ће се финансирати научни пројекти, али и да представимо младе научнике и њихове пројекте који пружају значајна решења из области екологије и заштите животне средине.

Захваљујемо се драгим гостима са којима смо обележили данашњи догађај – амбасадору и шефу Делегације Европске уније у Србији Емануелу Жофреу, директору канцеларије Светске банке у Србији Николи Понтари, државном секретару у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, проф. др Маријани Дукић-Мијатовић, представницима Владе Републике Србије, представницима амбасада, уваженим академицима, ректорима, деканима факултета, директорима института, представницима научне заједнице, привреде и медија.

Зелени програм сарадње науке и привреде” ће пружати подршку научницима да реализују примењена истраживања која ће имати значај за привреду и утицати на смањење загађења животне средине. За овај програм је издвојено 3,5 милиона евра из буџета Републике Србије.

Други програм, Програм ПРИЗМА” ће се реализовати кроз шест потпрограма, у оквиру којих истраживачи могу предлагати теме из свих области науке. Укупан буџет овог програма је 25 милиона евра који се финансира из буџета Републике Србије и из међународних извора – „IPA“ средстава Европске уније и „SAIGE“ Пројекат Светске банке.

Јавни позиви ће бити отворени 30.6.2022. у 12 часова.