Научнице развијају нови фармаколошки приступ у терапији гојазности и придружених метаболичких болести

Научнице са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ заједно са колегиницама са Биолошког факултета у Београду, Медицинског факултета у Новом Саду и Медицинског факултета у Нишу у оквиру ПРОМИС пројекта Фонда за науку Републике Србије истражују репрограмирање ћелија белог масног ткива помоћу одабраних фармаколошких стратегија, тзв. „browning“. Пројекат #WARMED развија нови фармаколошки приступ који ће бити примењив у ћелијској трансплационој терапији гојазности и придружених метаболичких болести.

У оквиру редовног праћења реализације проjeката, Фонд за науку Републике Србије је посетио истраживачки тим пројекта #WARMED на коме ради пројектни тим састављен од 6 научница. Током надзорне посете, руководилац пројекта др Александра Јанковић је представила пројекат и досадашње резултате, као и лабораторијски рад и опрему која се користила током пројекта и која је обезбеђена кроз ПРОМИС програм Фонда за науку. У питању је пројекат који је на крају реализације и који је до сада већ остварио значајне научне резултате. Осим објављених научних публикација, пројектни тим ради на заштити интелектуалне својине и патенту.

Посети су, осим истраживача и запослених Фонда за науку РС, присуствовали и инострани сарадници Фонда за науку, др Доротеа Штурн, др Адриан Кураж и др Франци Демшар, међународно признати стручњаци са дугогодишњим искуством у научноистраживачком раду и управљању европским фондовима за науку. Током посете смо разговарали о резултатима пројекта, условима ПРОМИС програма, искуствима руководилаца у вези са процедурама на програму, значају ПРОМИС програма за каријере младих истраживача, као и будућим плановима истраживача, када је у питању научноистраживачки рад.