Директорка Светске банке у посети Фонду за науку – 26 милиона евра за програме Фонда за науку

У оквиру своје прве посете Србији, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Шаоћинг Ју посетила је јуче и Фонд за науку Републике Србије где је организован заједнички састанак институција посвећених развоју науке и иновација у Србији. Овом приликом су представљене активности институција и планови у вези са имплементацијом Пројекта SAIGE.

Светска банка је кроз „Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији – SAIGE” издвојила 43 милиона евра за подршку научницима, истраживачима, иноваторима и предузетницима у Србији, од чега је 26 милиона евра издвојено за програме Фонда за науку Републике Србије.

Г-ђа Шаоћинг Ју је истакла да је веома значајно што су развој науке, иновација и технолошких процеса, попут дигитализације, важни приоритети институција у Србији: „Живимо у друштву које захтева брзе реакције на горуће изазове и зато је теже него икад развијати дугорочне стратегије и планове. Ипак, упркос оваквим изазовима, драго ми је што у Србији постоји континуирана подршка развоју науке и иновација и велико нам је задовољство што Светска банка учествује у улагању у ове области“, навела је Шаоћинг Ју.

Др Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Фонда за науку, се осврнула на резултате рада Фонда за науку и пројеката који се финансирају: „Фонд за науку РС је млада институција која постоји тек три године, али је за то време постигла значајне резултате, уз снажну помоћ Владе Републике Србије, Светске банке и Европске уније, као и целе научне заједнице. Захваљујући тој подршци, Фонд за науку РС тренутно има 8 отворених програма за подршку научноистраживачким пројектима у свим научним областима, са укупним буџетом од 72,5 милиона евра”.

У оквиру састанка су представљена и два пројекта са Програма за изврсне пројекте младих истраживача Фонда за науку РС – ПРОМИС. Пројекат PsyCise под руководством др Марина Јукића, за који је издвојено 200.00 евра, развио је персонализовану употребу лекова у лечењу психијатријских пацијената, чиме се решава тренутни проблем неприлагођене терапије антидепресивима. Пројекат InfoBomat под руководством др Зоране Ковачевић, са буџетом од 89.000 евра, развио је биљни препарат на бази домаћих етарских уља који се користи у лечењу крава, чиме се смањује употреба антибиотика у лечењу и добијају здравији млечни производи.

Састанку су, поред регионалне директорке Светске банке за Западни Балкан Шаоћинг Ју присуствовали и директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, представници Светске банке Душко Васиљевић, Јасна Вукоје и Гордана Филиповић, државни секретари у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић-Мијатовић и проф. др Ивица Радовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Александар Јовић, директор пројекта SAIGE у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић, директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац, директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство др Јелена Беговић, директор Електротехничког института Никола Тесла др Драган Ковачевић и в.д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић.