Фонд за науку Републике Србије прославио 4 године од оснивања

Фонд за науку Републике Србије је прославио 4 године од оснивања свечаношћу организованој у Музеју науке и технике.

Током ове 4 године смо отворили 8 програма и обезбедили 74,5 милиона евра кроз буџет Републике Србије и SAIGE – партнерски пројекат Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација), Светске банке и Европске уније.

Средства су намењена за улагање у рад истраживача, опрему и потрошни материјал, међународну сарадњу, објављивање и промоцију резултата, као и друге активности неопходне за развој науке и истраживања.

До сада је 298 пројеката добило подршку кроз наше програме. Oчекујемо да до краја 2023. године број подржаних пројеката буде преко 450.

Истраживачи са ових пројеката остварују значајне резултате, о чему сведочи и велики број објављених научних публикација (1520), од којих је 981 рад у међународним часописима и 223 рада у врхунским часописима (категорије М21 и М21а).

Настављамо са истим циљем: подршка научноистраживачким пројектима и јачање науке у Србији.

У 2023. години отварамо 4 нова програма са укупним буџетом од 33 милиона евра.

Званицама су се обратили в.д. директора Фонда за науку РС др Милица Ђурић-Јовичић, директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.


Овим поводом најављен је и нови јавни позив ПРОМИС 2023 намењен младим истраживачима и научницима у раној фази каријере.