Најава: отварање Јавног позива за програм ПРОМИС 2023

Програм ПРОМИС 2023 је намењен младим истраживачима и научницима у раној фази каријере и има за циљ подршку новим истраживањима и развоју нових идеја у свим научним областима.

За реализацију програма ПРОМИС 2023, деветог програма Фонда за науку, издвојено је 4 милиона евра. Средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији (Пројекат SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.

Научници у раној фази каријере ће кроз отворени позив Фонда за науку моћи да предлажу своје предлоге пројеката из свих области наука, формирају своје тимове и стекну важно искуство у управљању научним пројектима. На новом програму, руководиоци пројеката ће моћи да буду доктори наука који су назив доктора наука стекли највише 7 година пре дана закључивања јавног позива, а чланови тима млади истраживачи и истраживачи у раној фази каријере.

Максималан буџет пројеката може бити до 150.000 евра по пројекту, док је трајање пројеката до 24 месеца.

Средства су намењена за рад истраживачких тимова, опрему и потрошни материјал, међународну сарадњу, објављивање научних публикација, као и друге активности које су неопходне за реализацију пројекта.

Јавни позив за подношење предлога пројеката за програм ПРОМИС 2023 се отвара 04.05.2023.

Детаљи о програму и начину пријаве биће објављени на званичној страници Фонда за науку Републике Србије.

Унапред се радујемо што ћемо подржати нову генерацију младих научника који ће постати руководиоци пројеката и своје идеје реализовати кроз научне пројекте који ће допринети даљем развоју науке и нашег друштва.