Фонд за науку на самиту Global Research Council – Најистакнутији светски фондови на једном месту

Фонд за науку Републике Србије је учествовао на годишњем самиту организације Global Research Council (GRC), која окупља најистакнутије националне агенције и фондове за финансирање науке из целог cвета.

Самит је одржан у Хагу од 29. маја до 02. јуна, а домаћин je биo Dutch Research Council који је организовао догађај у сарадњи са Sao Paulo Research Foundation. GRC је окупио 160 учесника, међу којима и 63 директора и руководилаца светских агенција и фондова за науку. 

Главне теме самита су биле: „Вредновање научног рада и рада истраживача“ и „Принципи и праксе финансирања истраживaња у области климатских промена“. Учесници су разговарали о стратегијама и активностима у вези са овим важним темама, имајући у виду континуирану потребу за међународном сарадњом и промоцијом знања у сусрет глобалним изазовима. Чланице GRC су усвојиле две значајне декларације о принципима и праксама које се односе на главне теме. Кроз регионалне састанке и сесије, дискутовано је и о темама попут процене истраживања, интегритета истраживача, ризика за истраживаче, трансдисциплинарног истраживања, као и принципима једнакости, различитости и инклузије.

В. д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић-Јовичић на самиту је представила рад, програме и процедуре Фонда за науку. Поред јачања сарадње са европским фондовима, у оквиру радних група су посебно били значајни разговори представника Фонда за науку РС са иностраним партнерима и руководиоцима агенција о процедурама, вредновању истраживачког рада, добрим праксама које примењују други фондови, заједничким иницијативама, као и o изазовима са којима се сусрећу истраживачи. Поред повезивања фондова и агенција, резултат самита је и развој платформи за умрежавање научника и нових билатералних и мултилатералних сарадњи.

Фонд за науку је у оквиру самита учествовао и на важном регионалном европском састанку под називом „Making research assessment reform a global endeavour“ који је организовала Science Europe у сарадњи са Коалицијом за унапређење процене истраживања (COARA).