Програм ПРОМИС 2023 – Затворен Јавни позив

Јавни позив Фонда за науку Републике Србије за подношење предлога научноистраживачких пројеката у оквиру Програма за изврсне пројекте младих истраживача и научника у раној фази каријере – ПРОМИС 2023, званично је затворен 10.07.2023. године.

На овај Програм, до 15.00 часова, поднето је 313 предлога пројеката.

ПРОМИС 2023 је намењен изврсним пројектима младих истраживача и научника у раној фази каријере, до 7 година након доктората.

Млади истраживачи и научници у раној фази каријере ће кроз овај програм имати прилику да постану самостални у свом истраживачком раду, граде и управљају сопственим тимовима, јачају капацитете за конкурисање на европском и светском нивоу и развијају нове идеје кроз реализацију основних и примењених истраживања у свим научним областима. 

Буџет Програма ПРОМИС 2023 износи 4.000.000 €, док је максималан буџет пројекта до 150.000 евра. Минималан број чланова пројектног тима је 3, а максималан број чланова пројектног тима је 6.

Трајање пројеката је до 2 године.

Носиоци предлога пројеката су факултети и институти из Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Крагујевца, Јагодине, Панчева, Новог Пазара, Суботице, Врњачке Бање, Лепосавића и Косовске Митровице.

Програм ПРОМИС 2023 се финансира средствима из буџета Републике Србије и средствима Европске уније кроз пројекат „SAIGE”, партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.

Oд 08. маја 2023. године, када је Јавни позив за Програм ПРОМИС 2023 расписан, Фонд за науку је активно пружао подршку заинтересованим истраживачима како би се што боље припремили и поднели предлог пројекта у оквиру овог програма.

У овом периоду, Фонд за науку је организовао 4 онлајн отворених врата на којима је учествовало укупно 353 истраживача, као и 2 радионице за питања етике, животне средине и социјалног утицаја, на којима је учествовало 166 истраживача.

У процесу отвореног јавног позива, Фонд за науку је одговорио на више од 280 мејлова у вези са Програмом, а на интернет страници позива објављено је 211 одговора на постављена питања са отворених врата.

Сви руководиоци предложених пројеката који су поднели предлог пројекта у оквиру Програма ПРОМИС 2023 путем мејла су добили обавештења о пријему предлога пројекта.

Поднети предлози пројеката се упућују на административну проверу, након чега ће предлози пројеката који испуњавају услове Програма бити упућени на евалуацију. Евалуацију пројеката у оба степена ће обављати инострани стручњаци, према критеријумима и процедурама које су дефинисане Актом Програма ПРОМИС 2023.

О наредним корацима и резултатима евалуације Фонд за науку ће руководиоце обавештавати путем мејла.

Захваљујемо се свим истраживачицама и истраживачима који су исказали интересовање за овај програм.