25 милиона евра за 97 пројеката српских научника

Фонд за науку Републике Србије ће у наредне три године у оквиру програма ПРИЗМА финансирати 97 пројеката на којима учествује 898 српских научника из 91 научноистраживачке организације.

Буџет програма је 25 милиона евра, а средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке.

Кроз подршку Фонда за науку, истраживачи ће у оквиру ПРИЗМА програма радити на развоју вештачке интелигенције, креирању иновација и практичних решења из области биотехнологије, биомедицине и техничких и технолошких наука, реализацији нових идеја и стварању решења из природних наука и математике, као и проширивању знања из области друштвених и хуманистичких наука.

„Од 660 предлога пројеката, кроз веома компетитивни процес селекције који су спроводили инострани научни експерти, изабрано је 97 најбоље рангираних пројеката. Пројекти ће се бавити темама од националног и глобалног значаја, као што су истраживање метода рециклаже отпада од рударске индустрије, развијање материјала за очување културног наслеђа, коришћење вештачке интелигенције за предвиђање болести, развој напредних материјала за сензоре који се користе у различитим гранама индустрије. Подржани пројекти доказују да је инвестиција у науку, инвестиција у будућност свих нас. Морамо да наставимо да улажемо у науку, развијамо капацитете наших истраживача, јачамо сарадње и стварамо нове могућности за напредак читавог друштва. Мудри људи кажу да се успех човека мери тиме колико може да утиче на друштво. Програм ПРИЗМА је потврда да верујемо у моћ науке и научника да трансформишу друштво, да решавају најтеже изазове, и да нам отварају врата ка новим знањима и напретку“, истакла је др Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Фонда за науку РС на свечаном догађају под називом „Кроз ПРИЗМУ науке“ који је организован поводом почетка реализације пројеката у оквиру програма ПРИЗМА.

Заменица шефа Делегације ЕУ Пламена Халачева истакла је овом приликом значај одабраних пројеката и континуираног улагања у развој науке.

„ЕУ је поносни партнер Фонда за науку Републике Србије. Kроз финансијску подршку ЕУ од 31,5 милиона евра, Фонд за науку ће обезбедити неопходне грантове од 16,5 милиона евра за научнике који ће померити границе знања и развити нова научна решења. Улагање у науку, истраживање и развој кључно је за будући развој земље, посебно за економију засновану на знању. Верујемо да је подршка ЕУ покренула преко потребне реформе у сектору истраживања и развоја, а ове промене ће значајно повећати конкурентност српске привреде“, нагласила је Халачева.

Менаџер Сектора за финансије, конкурентност и иновације Светске банке за Европу и Централну Азију др Марио Гвадамиљас истакао је значај улагања Фонда за науку у истраживаче и њихове изврсне идеје.

„Одушевљени смо што видимо позитиван утицај који Фонд за науку има на истраживачку заједницу у Србији у смислу повећања обима финансирања науке и побољшања конкурентности и транспарентности процеса селекције пројеката. Програм ПРИЗМА је посебно важан с обзиром на то да су изабрани најбољи пројекти из српске науке кроз независтан процес евалуације пројеката“, изјавио је Гвадамиљас.

Помоћницa министра за науку, иновације и технолошки развој др Марина Соковић истакла је значај рада Фонда за науку и важност постигнутих резултата који су остварени за четири године постојања ове институције.

„Гледајући кроз „ПРИЗМУ времена“ од ПРИЗМЕ, преко ИДЕЈА, Вештачке интелигенције, ИДЕНТИТЕТА, Ковид19 програма и коначно ПРОМИС програма остварени су бројни резултати: одобрено је 415 пројеката са укупним буџетом од 74,44 милиона евра и подржано је 2713 истраживача из 145 научноистраживачких организација.“, нагласила је др Соковић.

Средства за финансирање програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација), кроз зајам и техничку подршку Светске банке и бесповратну финансијску подршку Европске уније, који чине део „Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији“ (Пројекат SAIGE), посвећеног јачању научних истраживања и иновативног предузетништва.