Одржан Дан науке и иновација у НТП-у Ниш у оквиру националног пројекта СРБИЈА, ЗЕМЉА НАУКЕ, ЗЕМЉА ИНОВАЦИЈА

Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло је национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација”, током којег ће од октобра 2023. до маја 2024. године бити организовани Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.

Први по реду Дан науке и иновација одржан је у Научно-технолошком парку Ниш, а догађају је присуствовала и присутнима се обратила министарка др Јелена Беговић, градоначелница града Ниша Драгана Сотировски, као и директор Научно-технолошког парка Ниш Милан Ранђеловић.

“Србија, земља науке, земља иновација треба да буде крилатица која ће се провлачити на факултетима, у средњим школама, у породицама, јер управо она јесте будућност Србије, за коју имамо чврсту основу”, рекла је у свом обраћању др Јелена Беговић, навевши да Министарство ради на стварању мреже центара у мањим срединама где ће млади иновативни људи имати место првог сусрета са развојем иновација.

“Имамо добар правни оквир да можемо и треба да се бавимо иновацијама и њиховим развојем, на којем је држава радила годинама. Имамо финансијску подршку и многобројне пореске олакшице за приватни сектор који се бави развојем и истраживањем, али то људи не знају. Зато смо одлучили да покренемо овај пројекат и комуникацију са свим заинтересованим странама, како би стручњаци посетиоцима могли да објасне све ове механизме, било да долазе из академије или привреде”, казала је др Беговић, додавши да је у данашње време компаније више не могу без истраживања и развоја, на чему академија и привреда могу да сарађују. “Желимо да будемо компетитивнији и конкурентнији и ван граница наше земље”, рекла је др Беговић.

“Почињемо од Ниша, а обићи ћемо тринаест градова широм Србије током овог пројекта. Обучићемо седамнаест центара Привредне коморе Србије, како би могли да помогну у технолошком трансферу, развоју иновација и заштити интелектуалне својине. Почињемо и нови програм финансирања инкубатора у научно-истраживачким организацијама, који ће бити места за развој иновација у нашем екосистему”, каже др Беговић, додавши да је у изради и портал научне инфраструктуре, који ће пописати све услуге и инфраструктуру научно-истраживачких организација, чиме ће их учинити видљивијим потенцијалним купцима из приватног сектора, али и из академије. “Имамо изузетне инфраструктуре, које ћемо приближити свима, у циљу бржег развоја и иновација”, казала је она.

“Србија је одувек земља науке и земља иновација. Морамо да радимо на промоцији ове идеје, али и да засучемо рукаве и дамо резултате, без обзира да ли се ради о научно-истраживачким организацијама или приватним компанијама. Ми смо ту да све вас који сте храбри и желите да се прикључите овој мисији умрежимо, повежемо и да сви заједно идемо напред кроз најлепшу могућу област живота, а то су наука и развој иновација”, закључила је др Беговић.

Градоначелница Града Ниша Драгана Сотировски захвалила се многобројним посетиоцима на интересовању и подршки коју тиме пружају иновацијама и науци. “У модерном друштву, иновације и паметне технологије имају улогу суштинских покретача напретка и просперитета на локалном нивоу”, рекла је Сотировски. “Научне и технолошке иновације ушле су у наше домове, утичу на то како живимо и радимо, на начин како се лечимо”, рекла је она, објаснивши да у настојању да размислимо о значају иновативности и технологије на локалном нивоу, истражујемо како они обликују наше заједнице, нашу економију и заједнички живот. “Велика нам је част што обележавањем Дана науке и иновација у НТП-у Ниш имамо прилику да дамо свој допринос реализацији овог важног пројекта”, закључила је Сотировски.

“Велика је част и задовољство да овакав пројекат креће из Ниша”, казао је у свом обраћању директор НТП-а Ниш Милан Ранђеловић, додавши да је подршка министарства и локалне власти НТП-у Ниш доказ да је важност науке и иновација у Србији данас препозната.

Након уводних обраћања, уследио је панел у којем су директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац, директорка Фонда за науку Милица Ђурић-Јовичић, в.д. директора Центра за промоцију науке Марјана Бркић и порески саветник Немања Јовановић посетиоцима предочили информације везане за програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема који су стално доступни у оквиру релевантних институција.

Посетиоци су чули примере добре праксе, односно успешне приче које су прошле пут од идеје до реализације, и то од др Зорана Перића, редовног професора Електронског факултета у Нишу и руководиоца пројекта Com-in-AI и Милана Банића из предузећа Coming – Computer Engineering из Ниша кроз демонстрацију подржаних иновативних решења и научних резултата.

Публика је такође имала прилику да постави питања на која су одговарали представници Фонда за иновациону делатност, Фонда за науку, Центра за промоцију науку, као присутни и порески саветник.

Такође, у оквиру Дана науке и иновација у Нишу, посетиоци су у холу Научно-технолошког парка Ниш имали прилику да виде изложбу и демонстрацију примера добре праксе из области науке и иновација. Како је Ниш један од највећих индустријских и универзитетских центара у Србији, уједно и регионални центар за развој иновација у којем је успостављен један од четири активна Научно-технолошка парка у Србији са преко 50 технолошко-иновативних компанија чланица које генеришу више од 600 запослених, управо овај град носи значајну улогу у даљем развоју и очувању економске стабилности Нишког округа, истакнуто је на овом догађају.

Током Дана науке и иновација у градовима широм Србије биће организоване активности са квалитетним садржајем који ће инспирисати целокупну јавност да активно учествује у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа, било у привреди или у свакодневном животу, како би допринели дугорочном напретку наше земље.

Са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате, Дан науке и иновација, односно промоција могућности у науци и иновацијама биће до маја 2024. године организована широм Србије сваке друге недеље, и то у следећим градовима: Пирот, Нови Пазар, Чачак, Ужице, Крушевац, Врњачка Бања, Мали Зворник, Крагујевац, Сремска Митровица, Суботица, Нови Сад, Београд и други.