„Србија, земља науке, земља иновација“ – Дани науке и иновација широм Србије

Представљање могућности и достигнућа у науци, технолошком развоју и иновацијама

Дани науке и иновација широм Србије од октобра 2023. до маја 2024. године

Министарство науке, технолошког развоја и иновација покреће национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација”, током којег ће бити организовани Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.

У оквиру националног пројекта, Министарство ће уз подршку Привредне коморе Србије заједно са надлежним институцијама, укључујући Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, широм Србије организовати активности са квалитетним садржајем, који ће инспирисати грађане да активно учествују у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа, како би допринели дугорочном напретку наше земље, саопштено је на конференцији за медије у Привредној комори Србије на којој је говорила др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација и Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Ова значајна иницијатива омогућиће свеобухватни приступ информацијама везаним за програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема, који су стално доступни у оквиру релевантних институција. Додатно, кроз демонстрацију подржаних иновативних решења и научних резултата, присутни ће имати прилику да на примерима добре праксе открију пут од идеје до реализације.

“Желим да истакнем значај овог узбудљивог пројекта – као земља, морамо да подржимо наше талентоване људе и припремимо друштво за будуће истраживачке и предузетничке подухвате. Влада Републике Србије и Министарство науке, технолошког развоја и иновација стреме ка стварању подстицајног екосистема за научни развој и иновације. Желимо да наша земља постане центар изврсности у области науке и иновација и да допринесемо дугорочном напретку наше научне заједнице. Због тога су Дани науке и иновација који ће бити организовани широм Србије важни”, истакла је министарка др Јелена Беговић и додала:

“Идеја иза овог пројекта је повезивање науке и привреде, као и развијање и јачање економије која се базира на знању”, казала је овом приликом др Беговић нагласивши да су ови процеси предуслов за то да српска економија постане много конкурентнија, како на регионалном нивоу, тако и на глобалном.”

“Имаћемо различите програме у оквиру овог пројекта. Мој најтоплији позив упућен је младим предузетницима, да прате када долазимо у њихов град, јер велики број младих не зна шта су њихове могућности. Желимо да направимо мрежу којој може да се приступи из било ког дела Србије, како би сви што лакше могли доћи до места почетка развоја иновација“, навела је она. “Позивам све да се придруже, сазнају нешто ново и учествују у овом пројекту који има потенцијал да промени будућност наше земље кроз науку и иновације,“ закључила је министарка др Јелена Беговић.

“Заиста желимо да направимо једну велику понуду онога што Србија има, а има доста тога и када су у питању иновационе технологије, медицина, пољопривреда, машинска индустрија, то су све ствари на којима можемо да градимо наше, српске производе, и за то је потребна сарадња какву смо овде и осмислили. Сада чинимо следећи корак, а то је да спајамо велике компаније са иновационом заједницом и то је оно чему се посвећујемо у наредном периоду јер нам је главни приоритет”, рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Почетак националног пројекта „Србија земља науке, земља иновација” биће обележен организовањем Дана науке и иновација у Научно-технолошком парку у Нишу, у среду 11. октобра са почетком у 12 часова. Програм догађаја ће обухватити све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамичан садржај свих учесника. Како је Ниш један од највећих индустријских и универзитетских центара у Србији, уједно и регионални центар за развој иновација у којем је успостављен један од четири активна Научно-технолошка парка у Србији са преко 50 технолошко-иновативних компанија чланица које генеришу више од 600 запослених, управо овај град носи значајну улогу у даљем развоју и очувању економске стабилности Нишког округа.

Са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате, промоција могућности у науци и иновацијама биће организована широм Србије сваке друге недеље у следећим градовима: Пирот, Нови Пазар, Чачак, Ужице, Крушевац, Врњачка Бања, Мали Зворник, Крагујевац, Сремска Митровица, Суботица, Нови Сад, Београд и други.

***

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије обавља послове државне управе који се односе на научни и технолошки развој, научноистраживачке делатности, подршку младим талентима и усавршавање кадрова за научноистраживачки рад, трансфер знања и технологија у привреди, развој и унапређење иновационог система у Републици Србији, као и друге послове одређене законом. У тренутном мандату Владе Републике Србије, функцију министра науке, технолошког развоја и иновација обавља др Јелена Беговић.

Фонд за иновациону делатност Републике Србије

Фонд за иновациону делатност Републике Србије је државна организација специјализована за пружање подршке иновационој делатности и управљање финансијским средствима за подстицање иновација, којој је тај мандат дат законом. Мисија Фондa је да подржава развој иновација кроз одговарајуће инструменте финансијске, техничке и саветовадне подршке, у циљу оснаживања иновативних предузећа и јачања везе између истраживања и развоја са једне и пословног сектора са друге стране, поштујући највише етичке, финансијске и пословне стандарде и праксе. Фонд има за циљ да унапређује везе између науке, технологије и привреде и доприноси подстицању развоја иновативног предузетништва.

Фонд за науку Републике Србије

Фонд за науку Републике Србије је државна организација која пружа подршку научно-истраживачкој делатности. Основан је у марту 2019. године са циљем обезбеђивања услова за континуирани развој научно-истраживачких и развојних активности у Републици Србији, неопходних за напредак друштва заснованог на знању. Активности Фонда се реализују преко научних, технолошких и развојних програма у оквиру којих се финансирају пројекти путем јавних позива. Пројектима се обезбеђује висок научни ниво и иновативност резултата, конкурентност на међународном нивоу и релевантност у односу на изазове друштва у целини.

Центар за промоцију науке

Центар за промоцију науке (ЦПН) је јавна институција, коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовише науку и технологију. Центар, у складу са својим мандатом, програме и активности спроводи радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са републичким министарствима, медијима и приватним сектором. Мисија ЦПН-а је да премости јаз између науке и друштва окупљајући све релевантне актере и ширу јавност у процесу истраживања и иновација, док је крајњи циљ интеграција друштва у истраживачке процесе како би се стекао што бољи увид у потребе грађана и што адекватније суочавало са друштвеним изазовима.