Фонд за науку у посети Институту за физику у Београду

Представници Фонда за науку Републике Србије данас су посетили Институт за физику у Београду, највећу научноистраживачку институцију у Србији у области физичких наука. 

В. д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић истакла је да је Институт за Физику, гледајући успех на програмима Фонда за науку, међу првe три научноистраживачке институције у Србији по одобреним средствима за финансирање пројеката.  

„До сада је кроз 8 програма подржано 124 истраживача са Института у оквиру 24 одобрена пројекта укупне вредности 3,64 милиона евра. Институт за физику је изузетно активан у погледу развоја науке, као и међународне сарадње и системски пружа подршку својим истраживачима за конкурисање на националне и међународне позиве. У оквиру пројеката које је подржао Фонд за науку, научни тимови овог института развијају и патенте и сарадњу са привредом. Међутим, један од свакако најважнијих резултата је то што је један од истраживача са Института за физику др Јакша Вучичевић, подржан у оквиру ПРОМИС 2020 програма, након чега је добио ERC грант за наставак свог истраживања. Желимо да у наредном периоду радимо на још већем оснаживању истраживача, али и институција како бисмо поред врхунских научних публикација имали и већи број ERC пројеката, патената, успешних трансфера технологија и развоја комерцијалних решења за привреду. Управо зато су нам састанци са научним институцијама изузетно важни за размену искустава и мапирање потреба и могућности развоја научне заједнице.“

Директор Института за физику у Београду др Александар Богојевић нагласио је да је тим Фонда за науку урадио велики посао за веома кратко време и подигао једну важну институцију која континуирано расте.

“Институт за физику предводи научни сектор Србије по компететивности у пројектима, мобилности истраживача, повратку стручњака из дијаспоре и научној инфраструктури. Иако смо остварили велики успех на досадашњим позивима Фонда за науку, у интересу нам је да што већи број истраживача аплицира у наредним позивима. Институт је веома отворен и заинтересован за институционалну сарадњу са Фондом за науку. Посебно нам је важно што су наши истраживачи задовољни сарадњом са Фондом и оцењују да је Фонд показао стрпљење и флексибилност.“

Састанку су присуствовали руководиоци и чланови пројектних тимова финансирани у оквиру програма Фонда за науку који су похвалили рад и подршку наше институције и поделили своја искуства, коментаре и сугестије за унапређење програма и процедура.