Фонд за науку у посети Институту за медицинска истраживања

Представници Фонда за науку Републике Србије посетили су Институт за медицинска истраживања Универзитета у Београду.

У оквиру програма Фонда за науку, ИМИ је до сада поднео 39 предлога пројеката, од којих је 10 пројеката одобрено за финансирање – на 8 је носилац пројеката и партнер на 2 пројекта. Међу одобреним пројектима на којима је Институт за медицинска истраживања носилац, налазе се два ПРОМИС 2020 пројекта (HUMANE и Memoryst), један пројекат ИДЕЈЕ (EPOCHAL), један пројекат Програма COVID19 (CASHMIR-C19), и четири ПРИЗМА пројекта (AID, TalkToTick, ToxoReTREAT, PARASITE_HUNTER). Жене руководе на 7 од 8 пројеката, док на одобреним пројектима учествује укупно 49 истраживача из ове научноистраживачке институције од укупно 83 колико је тренутно запослено на овом институту.

Истраживачи чији су пројекти одобрени за финансирање у оквиру ПРОМИС 2020, првог програма Фонда за науку намењеног младим истраживачима, истакли су да им је подршка Фонда за науку била веома значајна и да су водећи сопствене тимове стекли важно искуство у управљању пројектима које их је охрабрило за конкурисање на међународном нивоу.

Након руковођења ПРОМИС 2020 пројектом MEMORYST, др Јована Бјекић је добила HORIZON TWINNING пројекат под називом ТWINNIBS, чији је она и координатор, а за реализацију овог пројекта одобрено је 711.000 евра.

Истраживачи су похвалили ефикасну комуникацију са Фондом за науку, отвореност и подршку током процеса припреме предлога пројеката, као и током реализације пројеката. Они су навели да су запослени у Фонду за науку одговорили на сва постављена питања, пружајући конкретне смернице и важне информације. Руководиoци текућих и тек одобрених пројеката су упоредили искуства и заједно закључили да је Фонд за науку поједноставио процедуре чиме је истраживачима олакшан процес пријављивања, реализације и извештавања на пројектима, као и да су први програми Фонда за науку подигли капацитете истраживача, као и саме институције.

Током састанка, истраживачи су нагласили да је у оквиру пројеката набављена опрема која ће остати Институту за медицинска истраживања и будућим генерацијама научника. Др Милица Тошић која је руководила ПРОМИС пројектом HUMANE, је захваљујући средствима Фонда за науку опремила виваријум за гајење експерименталних животиња и успоставила две линије генетички модификованих мишева, што тренутно постоји у мало лабораторија у Србији.

Састанку на Институту за медицинска истраживања присуствовали су истраживачи подржани на текућим и завршеним програмима Фонда за науку, као и руководство Института и Фонда за науку РС.