Фонд за науку у посети Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду

Представници Фонда за науку Републике Србије посетили су Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

У оквиру 8 програма Фонда за науку за финансирање је одобрено 39 пројеката са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. ПМФ НС је носилац на 27 пројеката, док је на 12 пројеката партнерска институција. У оквиру ових 39 пројеката, износ одобрених средстава за ПМФ НС је 514,6 милиона динара, а средства су намењена раду истраживача, опремању лабораторије, објављивању научних публикација и развоју међународне сарадње.

Представници Фонда за науку су учеснике састанка упознали са досадашњим радом и резултатима Фонда за науку РС, као и анализама које се односе на пројекте са овог факултета. Део састанка био је посвећен размени искустава истраживача који учествују на програмима Фонда за науку, као и резултатима подржаних пројеката. Закључено је да истраживачи са ПМФ-а реализују пројекте у складу са планираним активностима и да пројекти са ПМФ-а носе нове научне идеје које ће имати велики значај и на међународном нивоу.

За успешан развој науке, поред обезбеђивања потребних средстава, од велике је важности и да научноистраживачка институција пружи подршку руководиoцима кроз своје стручне службе, што је ПМФ НС свакако препознао и проширио своје капацитете у овом домену. Као резултат ове подршке, истраживачи и наставно особље су мотивисани да конкуришу на програме Фонда за науку, али и програме у оквиру Хоризонт Европа. Подвучено је да је веома значајно што су програми Фонда за науку усклађени са програмима попут Хоризонт Европа.

Руководиоци пројеката финансираних у оквиру програма Фонда за науку нагласили су и значај подршке Фонда за науку за развој њихових каријера и реализацију изврсних идеја.

ПМФ НС је до сада на 8 програма Фонда за науку конкурисао са 216 предлога, а током састанка је истакнуто да ће истраживачи са овог факултета наставити да се у великом броју пријављују на нове позиве Фонда за науку.

Састанку су присуствовали председник Научног савета Фонда за науку академик Стеван Пилиповић, в.д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић, менаџерка за програме и пројекте Ана Стевановић Здравев, запослени сектора за програме и пројекте задужени за праћење пројеката у оквиру програма ИДЕЈЕ, деканка ПМФ-а др Милица Павков Хрвојевић, руководство факултета и руководиоци пројеката који су финансирани у оквиру програма Фонда за науку.