ДОКАЗ КОНЦЕПТА – За финансирање одобрена 52 пројекта

У оквиру програма Доказ концепта, Фонд за науку Републике Србије ће у наредних годину дана финансирати 52 пројекта на којима ће учествовати 232 истраживача из 27 научноистраживачких организација. Укупан буџет одобрених пројеката износи 1.000.000 евра.

Програм Доказ концепта се финансира средствима Светске банке кроз пројекат „SAIGE” (Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), партнерски пројекат Републике Србије, Европске уније и Светске банке посвећен јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Србији.

Програм Доказ концепта намењен је истраживачима који препознају да њихова истраживања имају комерцијални потенцијал за којим постоји потреба на тржишту. Програм нуди финансијску и пословну подршку за тестирање идејних решења или научних претпоставки са могућностима комерцијалне примене.

На Јавни позив за програм Доказ концепта је поднето 184 предлога пројеката. Након административне провере, коју је обављао Фонд за науку, у евалуацију је упућен 171 пројекат. Евалуацију предлога пројеката вршио је Програмски одбор који чине 5 иностраних стручњака.

Носиоци пројеката су научноистраживачке организације из Београда (41), Новог Сада (9), Крагујевца (2).

Од 52 пројекта који су одобрени за финансирање, жене руководе на 35 пројеката, док су мушкарци руководиоци 17 пројеката.

Руководиоци предлога пројеката ће путем мејла добити обавештење о резултатима евалуације.

Честитамо свим истраживачким тимовима и научноистраживачким организацијама чији су пројекти одобрени и захваљујемо се свим учесницима на уложеном труду и интересовању за програм Доказ концепта.

Коначна ранг листа пројеката одобрених за финансирање у оквиру програма Доказ концепта – ЛИСТА.