Фонд за науку свечано обележио 5 година од оснивања

Фонд за науку Републике Србије обележио је пет година од оснивања свечаном церемонијом доделе признања истраживачима за изузетан допринос науци кроз пројекте Фонда за науку. Ова престижна признања Фонда за науку, додељена су по први пут. На догађају „Наука мења свет“ представљена је и нова генерација младих научника која ће у наредне две године радити на важним пројектима у оквиру програма ПРОМИС 2023 Фонда за науку.

Фонд за науку Републике Србије је током пет година рада отворио 11 програма са укупним буџетом од 81,7 милиона евра. За финансирање је одобрено 497 пројеката из свих научних области. На пројектима је ангажовано више од 3.000 истраживача из Србије из 145 научноистраживачких организација из наше земље.

В.д. директора Фонда за науку Републике Србије др Милица Ђурић-Јовичић је током свечаности истакла да је веома поносна на постигнуте резултате.

„За ових 5 година отворили смо 11 програма и подржали пројекте који се баве важним истраживачким темама која доприносе развоју науке, технологија и друштва у целини.  Обезбедили смо средства за рад истраживача, опрему, међународну сарадњу, публикације кроз скоро пет стотина пројеката на којима ради више од 3000 истраживача. Такође, Фонд је и на међународном нивоу препознат као стабилна европска институција – постали смо члан Управног одбора међународне организације Science Europe која окупља фондове за финансирање науке у Европи. Иза ових резултата стоји велики рад Фонда и његових запослених, подршка Владе РС, Светске банке и Европске уније, а пре свега огромне подршке научне заједнице у Србији. За рођендан Фонда сам пожелела још веће улагање у науку – улагање у нове идеје, у опрему, инфраструктуру, у знање и памет. А нашим научницима да остваре врхунске резултате у науци и да буду узор новим генерацијама младих истраживача које долазе“, поручила је др Ђурић-Јовичић.

Признања Фонда за науку додељена су истраживачима за изузетан допринос у науци и то у осам категорија: за изврсност у истраживању (добитник: др Јакша Вучичевић), за изврсност у области биомедицинских наука (добитнице: др Татјана Симић и др Ирена Аранђеловић), за истакнуте научне резултате из природних наука (добитници: др Марко Сталевски и др Милица Вујковић), за допринос у области техничко-технолошких наука (добитник: др Александра Мишан), за изврсност у области друштвених и хуманистичких наука (добитница: др Емилија Николић), за младог руководиоца у раној фази каријере (добитница: др Александра Буха Ђорђевић), за отворену науку (добитница: др Александра Јанковић) и за научну комуникацију (добитница: др Ана Банко).

На свечаности су представљени и руководиоци 30 пројеката подржаних у оквиру програма ПРОМИС 2023 који је намењен подршци младим истраживачима и научницима у раној фази каријере. Укупан буџет програма износи 4 милиона евра, а на одобреним пројектима у наредне две године радиће 156 младих истраживача.

Званицама на догађају су се обратили в.д. директора Фонда за науку РС др Милица Ђурић-Јовичић, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева, директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.