CASHMIR-C19

Назив пројекта: АНДРОГЕН ЗАВИСНА SARS-COV-2 СТИМУЛАЦИЈА ХИПЕРИНФЛАМАТОРНОГ ОДГОВОРА КОД КОВИД-19

Акроним: CASHMIR-C19

Руководилац пројекта: Др Владан Чокић

Научноистраживачке организације: Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду; Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“

Буџет: 176,527.44 ЕУР

Иако жене и мушкарци у сличном броју обољевају од вируса КОВИД-19, мушкарци знатно чешће теже обољевају од овог вируса и имају знатно већу смртност од жена (у две трећине случајева). Како би се открили разлози који утичу на разлику међу пацијентима, испитаће се утицај мушких полних хормона андрогена на механизам уласка вируса у ћелију пацијената. Студијом ће бити обухваћено испитивање 800 пацијената са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Овим истраживањима показаће се да ли је заштитна улога женских полних хормона естрогена или штетна улога мушких полних хормона одговорна за чешће погоршање здравственог стања код мушких пацијената заражених вирусом короне. Овај вид комбиновања експерименталног и клиничког истраживања омогућиће сагледавање имунског одговора организма на инфекцију вирусом короне и одговарајућег терапеутског приступа за спречавање погоршања болести. Истраживања ће препознати ризичне пацијенте за теже обољевање, и описати развој крвног угрушка, који може довести до емболије у плућима и другим органима.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Предложено истраживање ће описати хормонске молекуларне догађаје који изазивају појачану упалу (познату као „олују цитокина“) и прекомерни одговор имунског система код пацијената са КОВИД-19 и научно објаснити већу учесталост мушкараца у тешком клиничком исходу болести повезаном са акутним респираторним дистрес синдромом, што је од светског значаја.

МЕТОДОЛОГИЈА: Развиће се спољне културе ћелија крви и зида крвних судова са условима као у телу човека и извршити зараза живим вирусом короне, као и тродимензионални проточни модели крвних судова за праћење згрушавања крви што доводи до тешког обољевања и смрти пацијената. Упоредиће се вирусно оптерећење заражене особе са тежином клиничке слике.

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ: Описивање хормонских молекуларних догађаја који изазивају појачану упалу и прекомерни одговор имунског система код пацијената са КОВИД-19 и научно објашњење веће учесталости мушкараца у тешком клиничком исходу болести повезаном са акутним респираторним дистрес синдромом.