DiaBoNet

Назив пројекта: ЕФЕКАТ ДИЈАБЕТЕС МЕЛИТУСА НА ОСТЕОЦИТНУ, ВАСКУЛАРНУ И НЕРВНУ МРЕЖУ КОШТАНОГ ТКИВА: ИМПЛИКАЦИЈЕ ЗА ПОВЕЋАНУ КОШТАНУ ФРАГИЛНОСТ ПРОКСИМАЛНОГ ОКРАЈКА БУТНЕ КОСТИ

Акроним: DiaBoNet

Руководилац пројекта: Др Петар Миловановић

Научноистраживачке организације: Медицински факултет, Универзитет у Београду

Буџет: 199.171,79 ЕУР

Више од 10% одрасле популације у србији пати од шећерне болести, дијабетес мелитуса, а новија истраживања показују да код оболелих постоји повећан ризик од прелома костију, неретко и услед дејства силе слабог интензитета. Посебно је чест прелом кука, који је уједно и најопаснији, јер доводи до трајног смањења квалитета живота, а у неким случајевима и до смртног исхода. Нажалост, уобичајене методе за процену ризика од прелома код дијабетичара нису сасвим поуздане, због чега често изостаје адекватна и правовремена превенција.

Истраживачки тим окупљен око пројекта DiaBoNet испитаће промене на нивоу структуре бутне кости које смањују њену отпорност на дејство механичке силе и повећавају ризик од прелома кука код особа са дијабетесом. Посебну новину представља анализа три мреже које прожимају кост (мрежа коштаних ћелија, мрежа крвних судова кости и мрежа неурона), што ће допринети бољем сагледавању механизама пропадања кости услед шећерне болести и утврђивању стратегија за превенцију и лечење.

Ово је први пут да се у нашој земљи испитују директне структурне последице дијабетеса на кости. Успех овог пројекта значајно би утицао на поузданост процене ризика од прелома на основу клинички доступних података, што представља основу за предузимање адекватних и благовремених превентивних мера. Смањењем учесталости прелома кука код особа са дијабетесом предупредиле би се многе компликације, а уједно би се редуковали трошкови здравственог система и друштва у целини.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Откривање узрока повећане фрагилности костију код особа са дијабетесом на различитим нивоима коштане структуре и организације.

МЕТОДОЛОГИЈА: Испитивање промена које се код дијабетеса јављају на нивоу структуре кости. Поред уобичајених метода за процену ризика од прелома, биће примењен и низ напредних истраживачких техника за испитивање промена на костима на микро и нано нивоу.

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ: Боља процена ризика од прелома у клиничкој пракси, као и адекватна и благовремена превенција овог здравственог проблема. Побољшање квалитета живота пацијената са дијабетесом у Србији.