ForNextCobot

Назив пројекта: ЕСТИМАЦИЈА И ПЛАНИРАЊЕ МЕХАНИЧКЕ ИМПЕДАНСЕ ЗА СЛЕДЕЋУ ГЕНЕРАЦИЈУ КОЛАБОРАТИВНИХ РОБОТА

Акроним: ForNextCobot

Руководилац пројекта: Др Коста Јовановић

Научноистраживачке организације: Електротехнички факултет, Универзитет у Београду; Институт „Михајло Пупин“, Универзитет у Београду

Буџет: 155.215,45 ЕУР

Пројекат ForNextCobot истражује на који начин људи приступају извршавању задатака који захтевају физичку интеракцију, како би се такви обрасци понашања пренели на нову генерацију колаборативних робота. Циљ је да буду безбедни за рад у директној интеракцији са човеком у производном погону, болници или кућном окружењу. Пројекат иде корак даље у односу на претходна истраживања, и разматра како да се потенцијал који имају нови актуатори следеће генерације колаборативних робота заиста искористи кроз генерисање образаца кретања и понашања робота.

Пројекат ForNextCobot треба да доведе до стварања истраживачког тима у врло актуелној области сарадње човека и робота, који ће развијати свој потенцијал и постати пуноправан члан тимова који ову област унапређују на нивоу Европе. Кроз формирање тима и позиционирање у области физичке интеракције човека и робота, наши млади научници имаће прилику да буду међународни лидери у овој сфери и да радом из Србије допринесу унапређивању светске роботике.

Тим истраживача ужива пуну подршку матичних институција, а чине га искусни и перспективни стручњаци, од којих су неки били део тима који је помагао развој роботских иновација за борбу против пандемије ковида-19. Будући професионални планови обухватају даљи рад на тему сарадње робота и човека и унапређивање роботских система са циљем да инжењери и научници из Србије могу да учествују у престижним међународним истраживањима из ове области.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Развој функционалности нове генерације колаборативних роботских система који ће моћи да замене човека у активностима које он не жели или не може да обавља.

МЕТОДОЛОГИЈА: Пројекат ће захтевати анализу покрета човека у задацима интеракције на основу различитих сензорских информација, затим процену динамичких параметара интеракције, као и генерисање жељеног обрасца функционисања робота налик човековом кроз примену метода нелинеарне оптимизације.

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ: Развијање алата који комбинују математичке моделе и сензорска мерења и процењују механичку импедансу човека и робота, што ће омогућити анализу образаца понашања човека и управљање роботским системима у затвореној спрези. Алгоритми за реализацију жељене механичке импедансе алата робота.