HYBIS

Назив пројекта: : ХИБРИДНИ МОЗАК–РАЧУНАР ИНТЕРФЕЈС ЗА УПРАВЉАЊЕ СЕНЗО-МОТОРНИМ УПАРИВАЊЕМ У РЕХАБИЛИТАЦИЈИ НАКОН МОЖДАНОГ УДАРА

Акроним: HYBIS

Руководилац пројекта: Др Андреј Савић

Научноистраживачке организације: Електротехнички факултет,Универзитет у Београду; Иновациони центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду; Медицински факултет, Универзитет у Београду

Буџет: 119.559,72 ЕУР

Услед процеса глобалног старења становништва очекује се да током 2025. године само на територији Европске уније буде спроведено и до милион рехабилитација горњих удова након можданог удара. Група коју чини пет истраживача са универзитета у Београду и Новом Саду препознала је значај ове теме и одлучила је да дизајнира систем који ће олакшати рехабилитацију после шлога.

Идеја за овај пројекат подстакнута је најновијим открићима, а основни задатак пројектног тима је да направи систем који би током учења моторних вештина, као и поновног учења изгубљених функција услед можданог удара, активирао различите зоне у мозгу. План пројекта предвиђа и тестирање развијеног уређаја на здравим испитаницима и у клиничким условима са пацијентима као корисницима, како би се показало да особе којима је овај систем намењен могу успешно да га користе.

Главни истраживач има једанаестогодишње искуство у бављењу научноистраживачким радом у области интерфејса мозга и рачунара (BCI). Он је један од најзаслужнијих за увођење ове актуелне области истраживања на Електротехничком факултету, а заједно а колегама ангажованим на пројекту дизајнираће прототип новог интерфејс система мозак-рачунар који би омогућио циљану синхрону активацију жељених можданих структура. На овај начин би рехабилитација постала ефикаснија, док би само истраживање новог приступа неурорехабилитацији могло да има велики значај и на глобалном нивоу.

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Развијање прототипа система који ће омогућити успостављање синхроне активације сензорних и моторних зона коре великог мозга путем мерења електричне активности неурона особе док извршава различите вежбе изгубљених функција.

МЕТОДОЛОГИЈА:Уређај ће мерити електричну активност коре великог мозга (ЕЕГ) док особа извршава различите менталне или моторне задатке. Систем ће на основу активности мозга препознати жељу или намеру особе и превешће је у команду рачунара.

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ: Након успешно креираног интерфејса и детаљног тестирања уређаја очекује се да резултати студије доспеју и до угледних међународних часописа и постану тема научних конференција.