Назив пројекта: PROTein from Rapeseed Oil Processing Waste: Application in FOod and WastewatEr TReatment / Протеин из отпада прераде уља уљане репице: примена у третману хране и отпадних вода
Акроним: PROTOPOWER
Руководилац пројекта: Др Павле Јованов, научни саветник
Научноистраживачке организације: Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду (носилац пројекта); Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду
Буџет: ЕУР 184.692,00
Приликом производње уља које се добија прерадом уљане репице настаје уљана погача (погача уљане репице) која се до сада посматрала као индустријски отпад. Истраживачки тим је препознао потенцијал ове сировине, откривајући да погача садржи изузетно вредне протеине. Пројекат је усмерен на развој иновативних и одрживих технологија за екстракцију и валоризацију биљних протеина, са посебним фокусом на споредне производе прераде уљане репице. Приступ истраживачког тима обухватао је напредна експериментална истраживања, развој технологије и њено скалирање, као и интердисциплинарну сарадњу научних и индустријских партнера.
Током реализације пројекта, успешно је осмишљено и израђено мини пилот постројење, што представља значајан искорак ка скалабилним и ефикасним процесима екстракције протеина. Поред тога, пројекат је донео значајне иновације у области природних коагуланата за пречишћавање отпадних вода, што је резултирало подношењем две националне патентне пријаве.
У поређењу са почетним планом, пројекат је остварио све кључне циљеве у предвиђеним роковима. Иновације у скалирању процеса поставиле су чврсте темеље за будући излазак на тржиште и успешну комерцијализацију развијених технологија.
Додатно, пројекат је представио пионирска решења у области третмана отпадних вода, чиме је додатно нагласио свој иновативни потенцијал и допринос одрживом управљању животном средином. Активности дисеминације, укључујући учешће на научним конференцијама, објављивање научних публикација у високорангираним међународним часописима и информисање шире јавности, значајно су повећале видљивост пројекта и допринеле интересовању за његове резултате. Пројекат је такође допринео јачању капацитета истраживачког тима, укључујући и имплементацију резултата у докторским тезама, као и проширењу међународне сарадње.
Активности тима привукле су пажњу индустријских партнера, нарочито мањих компанија које се баве производњом функционалне хране, отварајући перспективе за трансфер технологије и њену комерцијализацију.
Свеобухватни приступ успешно је истакао научне и друштвене вредности пројекта, које се огледају кроз његов мото ‘За плавље воде и зеленију будућност’.


