Фонд за науку на Генералној скупштини Science Europe

Представници Фонда за науку Републике Србије учествовали су у заседању Генералне скупштине организације ScienceEurope, чији је домаћин био Швајцарски национални фонд за науку.

На овогодишњој Генералној скупштини дискутовало се о развоју нових стандарда за евалуацију науке и научног рада, унапређењу изврсности и компетитивности у истраживању, и етици комуникације између истраживачке заједнице, политике и јавности.

Science Europe је међународна институција са седиштем у Бриселу која окупља највеће и најцењеније међународне институције које финансирају иновативна научна истраживања која доприносе развоју целокупног друштва. Фонд за науку Републике Србије постао је члан ове организације новембра 2021. године.

Фонд за науку је млада институција која се брзо развија и отвара нове програме за финансирање научноистраживачких пројеката. Веома нам је важно што смо део европске мреже каква је Science Europe, у оквиру које имамо прилику да сарађујемо са успешним институцијама, усвајајући најбоље међународне праксе. Добили смо велику подршку наших колега из других европских фондова и агенција, што видимо као признање за наш досадашњи рад.

Значајно је што је Фонд за науку препознат на међународном нивоу као институција чије су процедуре засноване на транспарентности, непристрасности и ефикасности. Овакве процедуре, уз здраву компетитивност и конкуренцију, омогућују да се изврсне идеје наших научника реализују.

Фонд за науку Републике Србије наставља да ради на достизању највиших европских и међународних стандарда, како би на најбољи могући начин пружао подршку развоју науке у Србији.