Престижна светска награда из области хемије за нашег научника проф. др Филипа Бихеловића

Када је нобеловац Бенџамин Лист обавестио нашег проф. др Филипа Бихеловића о добијању престижне светске награде „Thieme Chemistry Journals Award“, у питању је било важно признање за научноистраживачки рад нашег хемичара, али и значајан успех за нашу науку.

Са великим задовољством смо пратили вест да је проф. др Филип Бихеловић са Хемијског факултета у Београду добио награду „Thieme Chemistry Journals Award“ коју уредништво цењеног издавача научних часописа „Thieme” већ 25 година додељује младим истраживачима широм света на почетку успешних академских каријера.

О добијању овог значајног признања проф. др Бихеловића је обавестио чувени немачки професор Бенџамин Лист, добитник Нобелове награде за хемију 2021. године.

Повод за добијање признања је рад који је проф. др Бихеловић објавио заједно са проф. др Зораном Ферјанчић и Андрејом Кукурузаром у једном од најпрестижнијих међународних часописа „Angewandte Chemie International Edition“. У питању је рад који је резултат истраживања из области енантиоселективне тоталне синтезе алкалоида алстонларсина А, једињења које је веома комплексно и биолошки интригантно.

Рад који је проф. др Бихеловић са колегама објавио у престижном часопису је настао као део истраживања пројекта „NewSMARTSynthesis” финансираног у оквиру Програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије. Истраживања у оквиру овог пројекта ће допринети новим сазнањима из области ефикасније синтезе молекула која ће имати значајну примену у медицини, биологији и агрохемији.

Честитамо проф. др Бихеловићу, истраживачком тиму пројекта „NewSMARTSynthesis” и Хемијском факултету у Београду на овом значајном успеху за нашу науку. Фонд за науку Републике Србије ће наставити да обезбеђује услове за развој научноистраживачког рада научне заједнице у Србији који ће у будућности наставити да доноси овако важне резултате.