Програм сарадње српске науке са дијаспором

Програм сарадње српске науке са дијаспором представља финансијски подстицај који омогућава научно-истраживачким организацијама развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре и подршку заједничким активностима.

Циљ Програма је успостављање сарадње са дијаспором ради унапређења и размене знања, успостављања или унапређења сарадње, заједничког рада на научно-истраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, објављивања заједничких радова и патената, подршке развоју нових услуга, комерцијализацији производа, трансфера технологија, као и припреме предлога заједничких пројеката за конкурисање код фондова изван Србије.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим истраживачким областима, без унапред дефинисаних приоритетних тема.

Програм ће се реализовати у форми ваучера у вредности до 10.000 евра, за једногодишњи период трајања пројекта. Буџет овог Програма је 800.000 евра.

За средства могу да конкуришу истраживачи запослени у акредитованим научно-истраживачким организацијама, самостално или у тиму.

Партнер из дијаспоре може бити наш истраживач запослен у научно-истраживачкој организацији у иностранству, као и наш стручњак који руководи истраживањима и развојем у иностраној компанији или институцији која се бави истраживањем и развојем.

Средства су намењена за путовања истраживача из Србије у иностранство, у институције стручњака из дијаспоре.

Почетак реализације пројеката из Програм сарадње српске науке са дијаспором је планиран за јануар 2020.

Датум отварања позива: 29.11.2019.

Датум затварања позива: позив ће бити отворен до утрошка средстава.

Очекивани почетак реализације пројеката: јануар 2020.

У складу са процедурама дефинисаним Програмом и Актима Фонда за науку РС, Фонд ће најмање једном у 15 дана пристигле пријаве упућивати Програмском одбору на евалуацију, а на овој страници ће бити објављен број пристиглих предлога пројеката закључно са тим датумом. Овај поступак ће се спроводити итеративно.

(Фонд ће направити први пресек пристиглих предлога пројеката у петак, 13. децембра.)

Програмски одбор ће, у року од највише две недеље, евалуирати предлоге пројеката пристигле у претходној итерацији, и формирати ранг листу која ће бити упућена Научном савету и Управном одбору, након чега ће подносиоци предлога пројеката бити обавештени да ли је њихов предлог пројекта одобрен за финансирање.

Пројектна документација: ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ.

Упутство за припремање и пријаву предлога пројеката: ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ.

Текст Програма сарадње српске науке са дијаспором преведен на енглески језик: ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ.

Због стручњака из дијаспоре који су имали потешкоћа са предходном верзијом Изјаве (Statement), нову верзију Изјаве Партнера на пројекту можете ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.

Нова верзија је измењена само у формулацији тачке 2. која се односи на пребивалиште. Обе верзије Изјаве (стара и нова) су валидне за пријављивање Предлога пројеката кроз овај Програм.

Подношење пријаве се врши преко портала еУправе: https://www.euprava.gov.rs/eusluge.

Број пристиглих предлога пројеката: у периоду од отварања позива закључно са 13.12.2019. на портал еУправе пристигло је 25 предлога пројеката.

Важна напомена: Молим Вас да пажљиво прочитате конкурсну документацију и упутства, сви чланови тима морају имати важеће истраживачко или наставно звање, а доказ који се прилаже је Одлука о избору у звање.

Број пристиглих предлога пројеката: у периоду од отварања позива закључно са 27.12.2019. на портал еУправе пристигло је 58 предлога пројеката.

Број пристиглих предлога пројеката: у периоду од отварања позива закључно са 10.01.2020. на портал еУправе пристигло је 80 предлога пројеката.

Број пристиглих предлога пројеката: у периоду од отварања позива закључно са 24.01.2020. на портал еУправе пристигло је 115 предлога пројеката.

Број пристиглих предлога пројеката: у периоду од отварања до затварања позива 31.01.2020. у 15 часова на портал еУправе пристигло је 126 предлога пројеката.

Коначне листе пројеката који су одобрени за финансирање:

Коначна листа пројеката одобрених за финансирање за предлоге пројеката који су пристигли у периоду од 29.11.2019. до 13.12.2019.- ЛИСТА

Коначна листа пројеката одобрених за финансирање за предлоге пројеката који су пристигли у периоду од 14.12.2019. до 27.12.2019.- ЛИСТА

Коначна листа пројеката одобрених за финансирање за предлоге пројеката који су пристигли у периоду од 28.12.2019. до 10.01.2020.- ЛИСТА

Коначна листа пројеката одобрених за финансирање за предлоге пројеката који су пристигли у периоду од 11.01.2020. до 24.01.2020.- ЛИСТА

Коначна листа пројеката одобрених за финансирање за предлоге пројеката који су пристигли у периоду од 25.01.2020. до 31.01.2020.- ЛИСТА

Коначну листу одобрених пројеката за финансирање у Програму сарадње српске науке са дијаспором: ваучери за размену знања можете видети на следећем ЛИНКУ.

СТАТУС ПРОГРАМА: У току је реализација пројеката који се финансирају у оквиру овог програма.

Средства за финансирање програма обезбеђeна су из буџета Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација).

  • 1.Област
    Све области истраживања
  • 2.Категорија
  • 3.Рок за пријаву пројеката
    Позив ће бити отворен до утрошка средстава
  • 4.Датум ажурирања